ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Samsung Electronics очаква тримесечна печалба да спадне с 35 процента

самсунг

Най-големият производител на микропроцесори с памет в света – южнокорейската компания Samsung Electronics, публикува предварителни резултати за четвъртото тримесечие на 2023 година. Както сочат данните от отчета, за периода от октомври до декември се очаква оперативната печалба на компанията да бъде 2.8 трилиона вона (2.13 милиарда долара). Това е спад от 35% спрямо същия период година по-рано и много по-голям спад, отколкото очакваха анализатори, анкетирани от LSEG.

Окончателните тримесечни резултати ще бъдат публикувани на 31 януари.

Според предварителните оценки на Samsung Electronics, приходите през четвъртото тримесечие на миналата година ще бъдат по-ниски с 4.9% спрямо година по-рано, възлизайки на 67.4 трилиона вона (51.2 милиарда долара).

Анализаторите отбелязват, че зад спада в производителността стои слабото потребителско търсене на продукти, които използват процесори DRAM памет, произведени от южнокорейската компания. Според анализатора на BNK Investment & Securities Lee Min-hee, цитиран от Reuters, търсенето на чипове с памет не е спаднало повече, тъй като китайските производители на компютри и смартфони, изразходвайки собствените си резерви, започнаха да ги купуват в големи количества през четвъртото тримесечие. Анализаторът вярва, че потребителското търсене ще се възстанови, когато „лихвените проценти бъдат намалени и икономиката бъде стимулирана“.

Акциите на Samsung Electronics реагираха на печалбите, като паднаха с 2.35 процента. Междувременно спадът от 35% на оперативната печалба през миналата година не е най-значимият. Така през третото тримесечие спадът на оперативната печалба на годишна база е 77.6%, през второто – 95%, а през първото – 96 на сто. Посочените причини бяха същите. На първо място, намаляването на търсенето на чипове с памет и натрупването на значителни резерви от тях в самата Samsung Electronics.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст