ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Антируска параноя ли са европейските страхове от нова война?

Все повече държави от Европейския съюз предричат нов въоръжен конфликт на континента до края на десетилетието. Литва, Латвия и Естония отдавна предупреждават, че Москва няма да ограничи агресията си само срещу Украйна,  че те също може да се окажат жертви и затова се въоръжават активно.

Тези сигнали бяха взети насериозно в Брюксел и във вторник (9 януари), комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон представи предложение за създаване на фонд от 100 милиарда евро за стимулиране на оръжейната промишленост в ЕС и  сътрудничеството между държавите членки, националните компании и други заинтересовани страни. Окончателният вариант на предложението ще е готов до края на февруари, а Кремъл нарече страховете от нова война

антируска истерия с политически мотиви.

В края на миналата година германският министър на отбраната Борис Писторуис предупреди, че заплахите на Владимир Путин срещу балтийските държави, Грузия и Молдова трябва да се приемат сериозно, защото „това не е само дрънкане на оръжие”. Според него, ако не се подготви като увеличи броя на армията и производството на боеприпаси, до 2030 г. Германия може да се озове пред много сериозна опасност. Писториус даде за пример Русия, която постепенно увеличи с над 60% военната си продукция.

Тази седмица шведски политици и военни направиха същото предупреждение. Главнокомандващият на шведските въоръжени сили Микаел Бюден и министърът на гражданската отбрана Карл-Оскар Болин смятат, че

може да има война и всички шведи са длъжни да помогнат

за повишаване на отбранителните способности и  устойчивостта на страната.

Министърът на гражданската отбрана категорично обяви ситуацията е спешна и изрази загриженост, че “модернизирането на гражданската отбрана не върви достатъчно бързо”.

“Трябва да осъзнаем колко сериозна е тази ситуация. Погледнете новините от Украйна и си задайте прости въпроси: ако това се случи тук, ще се справя ли? Какво да правя? Колкото повече хора мислят, отразяват и се подготвят за подобна възможност, толкова нашето общество ще е по-силно”, подчерта той.

Кремъл реагира незабавно на притесненията на шведските политици и

побърза да им се подиграе, че си придават важност.

Близкият съюзник на Путин – сенатор Алексей Пушков, иронизира геополитическата тежест на Швеция и написа в „Телеграм“, че Швеция наистина е една от водещите страни в Европа, но… само ако работата опира до антируската параноя.

 „Очевидно така се опитват да придадат на Швеция геополитическото значение, което тя няма. Понякога изглежда, че някои шведски военни, както и журналисти, почти мечтаят за война“, уточни той.

Подобни притеснения обаче съвсем не са повод за ирония. През декември и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че ако Украйна капитулира,

руският президент може да започне нова война.

И затова Западът не бива да се затъва в „умора от войната“, а да продължи да доставя военна помощ на Киев.

Европейските институции не коментират възможността от сблъсък с Русия, но се задействаха и след десетилетия неглижиране на US-исканията, мноо държави членки на ЕС – в това число и България – рязко увеличиха парите за отбрана.

По официални данни от юни 2023 г., военните разходи на Обединена Европа

достигнаха рекордните 345 млрд. евро.

Това наистина е съществено повишение, въпреки че все още повечето държави от ЕС не покриват универсалното изискване за 2% от БВП.

Ако става въпрос за възможности, европейската отбранителна индустрия произвежда всичко – от танкове до системи за противовъздушна отбрана, но в недостатъчни количества. Ето защо колективната отбрана на Общността е силно зависима от американските оръжия.

Що се отнася до намеренията на Путин да нападне друга европейска страна, дори на най-опитните анализатори им е трудно да прогнозират това ще се случи ли или просто на страха очите са си големи. Причината е, че руският президент е абсолютно непредсказуем и войната в Украйна е последното кърваво доказателство за това.

Нали не сме забравили, че в навечерието на инвазията Владимир Путин непрекъссато говореше как „това са пълни глупости?“ Ето защо никак няма да е лошо, ако този път Европа вземеи се подготви.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст