ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Биткойнът расте благодарение на конкурентите

bitcoin биткойн криптовалута криптоактиви

Цената на биткойна надхвърли 46 хиляди долара на фона на силен ръст в първите дни на новата година. В същото време котировките на други водещи криптовалути падат. Експертите смятат, че ликвидността се влива в биткойн на фона на очакванията за одобрение от SEC на няколко спот ETF от водещи финансови институции. 

Анализаторите са убедени, че тази година биткойнът (BTC) може да тества нивото от 100 хиляди долара, ако ключовите регулатори не започнат да затягат политиките към криптовалутата.

Според Coinmarketcap, на 8 януари цената на биткойн се установи над 46 хиляди долара, достигайки нов връх от април 2022 година. През седмицата курсът на водещата криптовалута се повиши с повече от 8 процента. Активна възходяща тенденция тече от есента на 2023 г. и през това време биткойнът е поскъпнал с повече от 70 процента. Показателно е, че други криптовалути, които също показаха силен растеж в края на годината, но изостанаха от лидера през януари. По-специално, курсът на етер (ETH) възлиза на 2270 долара, като е загубил почти 2% през седмицата. Други алткойни загубиха още повече: BNB – 2.4%, XRP – 9%, Solana – 9.5%, Dogecoin – 12.6%, а Cardano – 15.6 процента.

Според експерти, покачването на курса на биткойн се свързва предимно с положителните очаквания за одобрение на спот ETF от SEC. В края на миналата седмица BlackRock, Grayscale, Fidelity, VanEck, Valkyrie, Franklin Templeton, Invesco и редица други финансови институции подадоха актуализирани заявления до SEC за стартиране на Bitcoin ETF.

Според Reuters гласуването на SEC ще се състои на 10 януари.

„Институционалният интерес към криптовалутите нараства и ако фонд, свързан с биткойн, стане публичен, се очаква да проправи пътя за силен приток на институционален капитал“, обяснява главният търговски директор на OKX Леникс Лай. Според анализ на VG Group, цената на алткойните може да спадне поради наливането на ликвидност в биткойн.

Шансовете за стартиране на ETF в близко бъдеще са доста високи, обясняват анализаторите. Вече има борба между емитентите за клиента – комисионните варират от 0 до 1.5 процента. Повечето анализатори  са съгласни, че регулаторът вече няма възможност да отложи ETF и дългоочакваното одобрение все пак ще бъде получено тази седмица. Но, от друга страна, SEC не е официално задължена дори да коментира евентуално решение за отлагане на крайния срок до март.

Нарастването на институционалния интерес към криптовалутите се улеснява и от несигурността, свързана с паричната политика на американския регулатор и перспективите за намаляване на основния процент, смята Леникс Лай. Инвеститорите, според експерта, се опасяват, че инфлацията в икономиката на САЩ ще остане на високо ниво и следователно Фед няма да посмее да намали основната лихва, докато не бъде достигнато целевото ниво.

Ето защо някои инвеститори гледат на криптовалутите като на един от възможните инструменти за хеджиране на инфлационни рискове, обяснява Леникс Лай.

В същото време положително решение на SEC може да доведе до корекция на пазара на биткойн според принципа „купувайте на слухове, продавайте на факти“. Има различни стратегии, но много фондове и големи играчи могат да коригират позициите си, когато вземат решение за ETF.

В същото време участниците на пазара очакват тази година да бъде актуализиран рекордът за стойността на биткойна, достигнат през ноември 2021 г. (69 хил. долара). С одобрението на Bitcoin ETF и „без затягане на винтовете от Министерството на финансите на САЩ и SEC“, е напълно възможно да видим тестване на нивото от 100 хиляди долара, изчисляват анализатори. В допълнение, цената на ETH, втората най-популярна криптовалута, според неговите оценки, също може да достигне нов връх и да се повиши няколко пъти през годината.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст