ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Британска компания е застраховала украинските кораби в Черно море

Търговските кораби, пътуващи от украинските пристанища по така наречените временни черноморски коридори, са застраховани от компания от Обединеното кралство. Това съобщи турският телевизионен канал TRT Haber, позовавайки се на думите на посланика на Украйна в Турция Василий Бондар.

„За да се създаде нов коридор, районът беше разминиран и беше направена застраховка за корабите от британска компания. Може да се използва за транспортиране не само на храна, но и на други продукти“, казва Бондар.

По думите на посланика, от септември 2023 г. само от Одеса са напуснали над 500 кораба и са транспортирани 14 милиона тона продукти. В същото време, според Боднар, по-голямата част от селскостопанските продукти от Украйна се изнасят за Европа с железопътен транспорт.

На 6 януари в турското пристанище Ерегли рибари откриха в мрежите си морска мина. Наложи се корабоплаването в този район да бъде временно блокирано, докато опасният обект бъде идентифициран и неутрализиран.

Припомняме, че на 23 ноември заместник-министрите на външните работи и на отбраната на Турция, България и Румъния обсъдиха план за създаване на работна група за борба с украинските военноморски мини в Черно море. Информация за това изнесе пресслужбата на турското външно министерство. „Беше обсъден въпросът за създаване на работна група за противоминни действия в Черно море“.

Става дума за морски мини, които бяха инсталирани с началото на войната в Украйна във водите на Одеса, Очаков и други крайбрежни градове на Украйна. Значителна част от 420-те мини, поради остарялост и износване, са се освободили от котвите си и са потеглили в открито море – включително са прекосили пролива Босфора и са се озовали в Средиземно море.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст