ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Компанията BID властва на пазара на електрически автомобили в Китай

Китайският производител на автомобили с електрически двигатели BYD отново изпреварва американската Tesla по общи продажби на автомобили. BYD продаде 3 милиона автомобила през 2023 г., докато Tesla намери купувачи само за 1.84 млн. свои коли. В края на първата половина на годината BYD успя да продаде 641 400 електрически превозни средства. В същото време Tesla е доставила само 564 хиляди автомобила на клиенти.

От общия брой продадени автомобили BYD през 2023 г. 1.4 милиона са автомобили с хибридни двигатели, а 1.6 милиона са автомобили с изцяло електрически двигатели. Така по брой коли само с електрическо задвижване Tesla все още изпреварва китайската компания.

Пазарът на Китай, с население от 1.4 милиарда души, е най-големият за BYD, докато продажбите на Tesla в Китай представляват само 20% от глобалните ѝ продажби.

В същото време BYD активно продължава експанзията си извън Китай, включително поради по-ниските цени – продажбите на компанията в чужбина в края на миналата година възлизат на 242 хиляди автомобила.

През декември BYD обяви планове за изграждане на нов завод в Унгария. Компанията продава пет от своите модела в Европа, а продажбите на още три ще стартират през 2024 година.

BYD Auto Co., Ltd. е автомобилният филиал на BYD Company, публично регистрирана китайска мултинационална производствена компания. Той произвежда пътнически акумулаторни електрически превозни средства (BEV) и плъгин хибридни електрически превозни средства (PHEV), общо известни като нови енергийни превозни средства (NEV) в Китай. Освен това в продуктовата ѝ гама има и акумулаторни електрически автобуси и камиони.

BYD Auto е основана през януари 2003 г. от собственика на BYD Wang Chuanfu, след придобиването от BYD на Xi’an Qinchuan Automobile. Първият автомобил, проектиран от BYD – BYD F3, влезе в производство през 2005 година. Компанията започна да произвежда първия си plug-in хибриден електрически автомобил – BYD F3DM, през 2008 г., последван от първия си сериен електрически автомобил с батерии – BYD e6, през 2009 година. BYD приключи производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене през март 2022 г., за да се съсредоточи върху превозни средства с нова енергия. Компанията продава своите превозни средства под основната марка BYD и автомобили от висок клас под своите марки Denza, Yangwang и Fangchengbao. От 2021 г. компанията разширява продажбите на пътнически автомобили на отвъдморските пазари в Европа, Югоизточна Азия, Океания и Южна Америка.

BYD стана най-продаваният производител на акумулаторни електрически превозни средства в света, след като изпревари Tesla през четвъртото тримесечие на 2023 година.

Компанията се характеризира със своята широка вертикална интеграция, като използва експертния опит на групата BYD в производството на батерии и други свързани компоненти като електрически двигатели и електронно управление. Твърди се, че всички компоненти в превозните средства BYD, с изключение на гумите и прозорците, са произведени вътрешно в рамките на групата BYD. Групата управлява литиеви мини, обработка на литий, производство на батерии и вътрешен блок за компютърни чипове, осигурявайки контрол и гъвкавост на производствените разходи и производствения обем. 

Подразделението за батерии на BYD – FinDreams Battery, е сред големите производители в света на батерии за електрически превозни средства. Той е специализиран в батерии с литиево-железен фосфат (LFP), които се продават като батерията Blade.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст