ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шефът на Израелската централна банка предупреди Нетаняху за бюджетните разходи

Амир Ярон

Ден преди правителството на Израел да гласува ревизирания бюджет на страната за тази година, председателят на Централната банка Амир Ярон отправи последен призив към премиера Бенямин Нетаняху за по-решителни фискални мерки. В писмо, изпратено до Нетаняху и до финансовия му министър Безалел Смотрич в сутрешните часове на 10 януари, Ярон настоява за незабавни бюджетни корекции за ограничаване на разходите и повишаване на приходите през идните две години. Някои от предложените от банкера мерки са непопулярни и засега не изглежда вероятно те да бъдат приети от кабинета.

“Дневният ред е да се действа енергично и решително въпреки всички придружаващи трудности и предизвикателства, за да се засили икономическата и финансова мощ на израелското стопанство и да не се допусне нулева година”, писал Ярон.

Молбата на банкера, който неотдавна бе утвърден за втори петгодишен мандат начело на Израелската централна банка, е последното му включване в дебата за скъпо струващия фискален отговор на тримесечния конфликт с Хамас, който, по оценка на институцията, ще струва 210 млрд. шекела (56 млрд. щ. долара).

Ярон, който преди да поеме управлението на централната банка на страната е бил професор по финанси в бизнес-школата Уортън в Университета на Пенсилвания, е критик на фискалната политика на правителството по време на конфликта, а преди него оспори опита на кабинета на Нетаняху да отслаби правомощията на съдебната власт.

Публикуваният неотавна бюджетен анализ на Министерството на финансите залага скок на разходите в размер на 48 млрд. шекела през 2024-а и същевременно спад на приходите с 35 млрд. шекела спрямо предвоенния вариант. Дефицитът на Израел се очаква да набъбне до 6% от БВП, ако не се направят никакви корекции на тазгодишния бюджет от 561 млрд. шекела. Първоначалните фискални планове, одобрени през май 2023-а, предвиждаха почти 10% по-скромен бюджет.

В писмото си Ярон акцентира върху две специфични мерки, които кабинетът на Нетаняху не иска да приеме – увеличение на 17-процентния ДДС и отмяна на отдавна обещаните данъчни отстъпки на родителите с малки деца. Ако правителството гласува против тях или не заложи инструменти, които компенсират разходите по тях, не биха могли, според банкера, да се направят “горепосочените корекции”.

На 10 януари финансовото министерство на Израел публикува списък от предложения за бюджетни редукции, вариращи от 5% намаление на разходите на всички правителствени служби и отлагане на инфраструктурни проекти до завишен надзор на разходите от двете основни израелски служби за сигурност. Не е постигнато обаче съгласие за доста противоречиви въпроси като закриването на някои офиси на кабинета и бъдещето на предоставяните дотации на петте партии в управляващата коалиция на Нетаняху, чиято основна цел е да се подкрепят религиозни каузи в селищата на Западния бряг.

Ярон, който освен шеф на централната банка е и икономически съветник на правителството, посочва също, че е скептично настроен към оптимистичните икономически прогнози, които периодично огласяват публично Смотрич и други официални представители на властта.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст