ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В САЩ одобряват първите биткойн ETF

биткойн

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ одобри първите ETF (an exchange-traded fund (ETF) – борсово търгуван фонд), които проследяват спот цената на биткойн. Това се посочва в писмено становище на комисията.

В документа се отбелязва, че властите са одобрили промени в правилата, позволяващи създаването на ETF в страната. Това решение ще предостави на инвеститорите достъп до тази криптовалута. Така биткойн ще бъде листван на борси, което ще му даде възможност да влезе в инвестиционни портфейли заедно с акциите и облигациите.

От около десетилетие американските власти отказват да одобрят ETF поради опасения за манипулиране на пазара.

Във вторник X (бивш Twitter) публикува фалшиво съобщение от комисията, че ETF са одобрени. По-късно комисията съобщи, че акаунтът й е бил хакнат.

ETF имат трилиони долари активи. Решението на американските власти, според анализаторите, ще доведе до увеличаване на търсенето на биткойн поради факта, че с покупката на дялове от фондове ще бъде направена директна покупка на криптовалутата, което ще се отрази на нейния курс.

Анализаторите очакваха лицензирането на ETF да се случи и са убедени, че тази година биткойнът (BTC) може да тества нивото от 100 хиляди долара, ако ключовите регулатори не започнат да затягат политиките към криптовалутата.

„Институционалният интерес към криптовалутите нараства и ако фонд, свързан с биткойн, стане публичен, се очаква да проправи пътя за силен приток на институционален капитал“, обяснява главният търговски директор на OKX Леникс Лай.

Нарастването на институционалния интерес към криптовалутите се улеснява и от несигурността, свързана с паричната политика на американския регулатор и перспективите за намаляване на основния процент, смята Леникс Лай. Инвеститорите, според експерта, се опасяват, че инфлацията в икономиката на САЩ ще остане на високо ниво и следователно Фед няма да посмее да намали основната лихва, докато не бъде достигнато целевото ниво.

Ето защо някои инвеститори гледат на криптовалутите като на един от възможните инструменти за хеджиране на инфлационни рискове, обяснява Леникс Лай.

Борсово търгуваният фонд (ETF) е вид инвестиционен фонд, който също е борсово търгуван продукт, т.е. той се търгува на фондовите борси. Фондът притежават финансови активи като акции, облигации, валути, дългове, фючърсни договори и/или стоки като златни кюлчета. ETF разделя собствеността върху себе си на акции, които се държат от акционери. В зависимост от държавата правната структура на ETF може да бъде корпорация, тръст, инвестиционно дружество за управление от отворен тип или дялов инвестиционен тръст. Акционерите косвено притежават активите на фонда и имат право на дял от печалбите, като лихви или дивиденти, и биха имали право на всякаква остатъчна стойност, ако фондът претърпи ликвидация. Те получават и годишни отчети.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст