ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КРИБ пое председателството на АОБР за 2024 година

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – КРИБ пое от Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ ротационното председателство на Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ за 2024 година. Това стана на заседание на организацията. В съответствие с установената ротация председателят на БТПП Цветан Симеонов предаде председателството на АОБР за 2024 г. на изпълнителния директор и член на Управителния съвет на КРИБ Евгений Иванов.

Участие в първото за годината заседание на АОБР взеха Васил Велев – председател на Управителния съвет на АИКБ, Добри Митрев – председател на Управителния съвет на БСК, Цветан Симеонов – председател на БТПП, Евгений Иванов – изп. директор и член на Управителния съвет на КРИБ, както и представители на ръководствата на четирите работодателски организации.

Асоциацията обединява национално представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, чиято основна цел е да консолидира, балансира и представлява интересите на членовете си.

Председателството на АОБР от БТПП през 2023 г. бе отчетено като успешно

и от ръководителите на останалите три организации. Специален акцент беше поставен върху постигнатото намаляване с един ден на болничните за сметка на предприятието.

През 2023 г. АОБР имаше активна роля и по отношение на темата за механизъм за определяне на минималната работна заплата и приложение на Конвенция 131 на Международната организация на труда и предстоящото транспониране на Директивата на Европейския парламент и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в Евросъюза. В тази връзка е изпратено писмо до еврокомисаря за работните места и социалните права, писма до комитета на експертите по прилагане на конвенциите и препоръките на Международната организация на труда. В резултат сезираните европейски и световни институции отчетоха отклонения при определянето на минималната работна заплата в страната.

През миналата година ръководителите на четирите работодателски организации под егидата на АОБР са провели 21 официални срещи, включително с министър-председателя, с вицепремиери, с министри на икономиката, на енергетиката, на финансите, на иновациите и растежа, както и с представители на политически партии и коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Изготвени са били 71 официални писма и 25 общи позиции по актуални теми, касаещи бизнес средата – доставките и цените на природния газ, компенсациите за цените на ел. енергия за небитови потребители, механизъм за определяне на минималната работна заплата, данък „свръхпечалба“ и други.

Участниците в заседанието са обсъдили насоките и приоритетите на организацията за 2024 година. След съгласуване и одобрение от членовете приоритетите ще бъдат официално представени на традиционната пресконференция на АОБР в началото на всяка година, насрочена за 17 януари в Пресклуба на БТА.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст