ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МВР-шефът отрече, че отваряме широко врати за мигранти

МВР пресконференция министър Калин Стоянов

Вътрешният министър Калин Стоянов бе категоричен, че България няма да приема нелегални мигранти, които Австрия би ни върнала. “Ние няма и не можем да приемем бежанци, за които не сме отговорни”, заяви Стоянов по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия в отговор на въпрос във връзка с приемането на страната ни в Шенген по въздух и вода.

Стоянов отбеляза, че поетият от страната ни ангажимент е да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на т.нар. вторични движения, в изпълнение на европейското законодателство. „Това включва стриктно прилагане на Дъблинското споразумение и приемане обратно на лица, които са регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна“, добави той, като уточни, че ангажиментът между трите държави е да има засилено сътрудничество с възможно най-малко формалности.

Министърът посочи, че връщанията на бежанци по Дъблинското споразумение работят от десет години. И допълни, че за 2023 г. заявените трансфери от Австрия към България са 193, като реално са осъществени 113.

“Изключително малък е процентът на нелегалните мигранти в Западна Европа, които твърдят, че са минали през България, посочи Стоянов. Ако системата за предоставяне на убежище на България се окаже под натиск, страната ни може да поиска солидарност от ЕС, нито една от държавите няма да бъде натоварена и да се справя сама”, каза още той. 

Пред народните представители той обясни още, че се очаква на 1 февруари на посещение у нас да пристигне вътрешният министър на Турция и отбеляза, че действията на българските и турските власти по границата във връзка с мигрантския натиск дават резултат и потокът е намалял.

Служители на дирекция „Жандармерия“ ще бъдат изпратени по малките населени места, съобщи още Стоянов и уточни, че това са служители, изтеглени от българо-турската граница заради спокойната обстановка там през последните четири месеца.

Ресорният министър добави, че в края на месеца ще стане видимо тяхното присъствие и отбеляза, че щатът на граничнаполиция съвсем скоро ще бъде запълнен почти на 100 процента. Калин Стоянов съобщи, че е възможно до пролетта да приключи обществената поръчка за автомобили за нуждите на МВР.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст