ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МОН ще проверява кои училища се справят добре и кои не

Подготвя се нов стандарт за качество на образованието, който ще даде оценка кои училища се справят добре и кои не, заяви в ефира на БНТ образователният министър проф. Галин Цоков.

Министърът подчерта, че качеството на образованието в българското училище е много важно. Според него то е свързано не само с формираните умения и компетентности, а с тяхното благополучие и развитие на силни страни.

Проф. Цоков посочи, че през следващите месеци, ще се разработи стандарт за качество, който на практика ще даде възможност, както за самооценка на отделните образователни институции, къде са стигнали – до колко са повишили резултатите, така и външен поглед върху всяка образователна институция за това как успява да се справя. По думите му така ще се даде оценка кои училища се справят и кои не.

Министърът на образованието подчерта и че усилията на министерството са насочени още към подобряване качеството на работа на учителите.

Цоков припомни и че през последните дни на 2023 г. бе подписан нов колективен договор, с който заплатите на учителите се увеличиха с 8.4 процента. Той посочи, че началната заплата на учител е 1853 лв., старши учител получава 1911 лв., за директорите възнаграждението е 2250 лева. Той допълни и че това увеличение е свързано с увеличение на бюджета за 2024 г. в порядъка на 280-290 млн. лева.

По думите му това показва, че развитието на образованието и подобряването на професионалната дейност на учителите, директорите и другия педагогически персонал е много важна политика не само на правителството, но и в Народното събрание.

Проф. Цоков отчете и че учителската професия става все по-привлекателна.

Що се отнася до притесненията на част от училищните директори, че приемът на ученици в паралелките по изкуства ще бъде намален 10 пъти, отговорът на министъра прозвуча повече от логично: указанието на МОН е свързано със състоянието на пазара на труда и съотношението в различните професии. Той обясни, че няма да има съкращаване на паралелки, а ще се гони по-високо качество на образованието на техните ученици.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст