ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сътрудничеството между България и САЩ в сферата на отбраната ще се развива и надгражда, заяви Тагарев

Сътрудничеството между България и САЩ в сферата на отбраната ще се развива и надгражда. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на втория ден от работното си посещение във Вашингтон. Тагарев се срещна със заместник-секретаря по отбраната на САЩ Катлийн Хикс, като по време на разговорите беше дадена висока оценка на двустранното сътрудничество и напредъка, постигнат от България в модернизацията на Въоръжените сили.

Акцент беше поставен върху помощта на България за Украйна. Освен важността на модернизационните проекти за Сухопътни войски и Военновъздушните сили, бе обърнато особено внимание на необходимостта от изграждане в страната на регионален център за ремонт и поддръжка на бронираните бойни машини “Страйкър”. Обсъдена беше сигурността в Западните Балкани и заплахите, произтичащи от случващото се в Червено море и Аденския залив.

За изпълнението на проекта за придобиване самолети F-16 Block 70 замeстник-помощник секретарят на ВВС по въпросите на международното сътрудничество Кели Сейболт отбеляза, че за САЩ този проект е от особена важност и по неговата реализация работят така, както се работи и по реализацията на проектите за нуждите на собствените им въоръжени сили.

Министър Тагарев проведе срещи с конгресмените Джо Уилсън и Майк Търнър, пред които отбеляза напредъка, постигнат от България в сферата на отбраната. Дискутирани бяха теми, свързани с войната на Русия срещу Украйна и последиците за трансатлантическата сигурност.

В рамките на официалната си програма по време на визитата началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов проведе работна среща с председателя на Съвета на началник щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Чарлз Браун. Двамата обсъдиха широк кръг от теми от взаимен интерес в областта на двустранното отбранително сътрудничество и изпълнението на 10-годишната Пътна карта, подписана между министерствата на отбраната на двете държави. Разгледани бяха и въпроси, свързани със средата за сигурност, предприетите мерки в съюзен формат по укрепването на Източния фланг на НАТО и модернизацията на Българската армия.

Адмирал Ефтимов запозна генерал Браун с предприетите мерки за развитието на Въоръжените сили в отговор на съществуващите предизвикателства и заплахи, както и с хода на модернизацията на Българската армия. Обсъдени бяха възможностите за оказване на подкрепа от страна на САЩ в това направление.

Ефтимов обсъди и съвременните рискове и заплахи в морския домейн със заместник-командващия на военноморските операции на САЩ адмирал Джеймс Килби. Обменена бе актуална информация за влошената обстановка по сигурността в Черно море и Червено море. По море Източният фланг на Алианса е пряко изложен на директна заплаха от страна на Русия, което изисква повишена бдителност и засилен ангажимент на НАТО в Черно море, коментира началникът на отбраната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст