ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Второто плащане по Плана за възстановяване ще бъде през пролетта, увери министър-председателят

Уверявам ви, че второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост ще стане до пролетта. Готов съм да се обзаложа, че тогава ще обсъждаме въпроса кога точно ще бъде изпратено третото плащане, защото е очевидно, че третото трябва да се изпрати след второто плащане. 

Това заяви премиерът Николай Денков по време на блиц контрола в парламента в отговор на въпрос за средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Премиерът обясни, че Планът за възстановяване е трябвало да се предоговори, защото България се представяла по-добре икономически. Той обърна внимание, че България е щяла да загуби 2.4 млрд. лв., ако правителството не се е било справило с териториалните планове, така както служебното правителство е загубило 200 млн.лв. в края на 2022 година. 

Денков подчерта и че нито ден правителството не е спирало да преговаря с Европейската комисия и допълни, че от екипа му са непрекъснато в преговори, за да успеят да осигурят всички средства.

Премиерът припомни, че когато правителството е влязло в управлението, се е оказало, че има редица задачи, по които нищо не е било направено. Част от тях не били задвижени по обективни причини, тъй като е трябвало да се приемат голям брой изменения на законите, изисквани по Плана за възстановяване и устойчивост, а при липса на редовно правителство и парламент е нямало как те да бъдат приети.

Академик Денков подчерта, че през последните седем месеца са приети изключително голям брой закони, чакани от години, благодарение на добрата координация между Народното събрание и партиите, които подкрепят правителството. Денков посочи, че това е предпоставка, за да има напредък по Плана за възстановяване.

Премиерът бе категоричен, че в момента 90% от реформите, които бяха обещани, за да може да се поиска второто плащане, вече са изпълнени. По думите му е имало и друго обстоятелство, което също е обективно – поради по-доброто представяне на българската икономика от очакваното при договарянето на Плана, се оказало, че средствата, договорени за отпускане на страната ни, трябва да се намалят.

Той призна и че е имало забавяне, свързано с процеса на преговори с Европейската комисия. Денков уточни, че става въпрос за договаряне какво точно трябва да бъде намалено като финансиране по Плана за възстановяване, а оттам и кои мерки трябва да бъдат премахнати, а това отнело време.

Министър-председателят посочи и още едно обстоятелство, довело до забавяне – през юни се оказало, че няма никакъв напредък по отношение на преговорите, свързани с промяната в енергийната система. Той обърна внимание, че е имало период, в който България не е можела да преговаря с Европейската комисия, защото не са били изчистени позициите със синдикатите и с политическите сили.

Според Денков всичко това вече е изпълнено, има яснота какво е постижимо и какво е възможно по отношение на енергетиката. Той съобщи и че това е оформено в стратегията, която вече е готова във вариант, който е в режим на обществено обсъждане.

Премиерът добави и че предстоят още едно или две решения, след което ще приключи процесът с подаването на второ искане за второто плащане, което е започнало още миналата година. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст