ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Две парламентарни комисии обсъдиха комуникационните мрежи, свързани със сигурността

Божидар Божанов

Председателят на Комисията по електронно управление Божидар Божанов

Двете парламентарни комисии обсъдиха плановете за изграждане, разширяване и съвместно ползване на комуникационната инфраструктура и радиокомуникационни системи, в това число Единната електронна съобщителна мрежа на държавната администрация за нуждите на националната сигурност и Стационарната комуникационна система на Българската армия – “Странджа 2”. Съвместното заседание на Комисията по отбрана и Комисията по електронно управление, на което бяха изслушани представители на двете ресорни министерства, се състоя при закрити врата, предаде БТА.

“Нашите опасения се потвърдиха на изслушването. Отправили сме бележки и препоръки към ръководството на Министерството на отбраната и очакваме министър Тагарев, когато се върне следващата седмица, да предприеме тези дейности. Ако това не се случи, ни остава да говорим с премиера Николай Денков“, посочи председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев. Същото потвърди и председателят на Комисията по електронно управление Божидар Божанов. Нашите притеснения са, че неефективно се изгражда мрежата на страната, каза той. Има основателни притеснения и предстои още работа, коментира Божанов.

По темата за потенциално участие на България в мисия за защита в Червено море председателят на военната комисия Христо Гаджев каза: “Каквото и да е участие, извън мисии на НАТО и Европейския съюз, минава през парламента. Преди да има решение на парламента няма смисъл да се говори. Второ – това, което знам, е, че в цялото военно участие става въпрос за командироването на един човек. Министерството на отбраната нека първо да решат, да информират Народното събрание, тогава да говорят пред обществото“.

Във връзка с многонационалната бойна група на НАТО той посочи, че се работи от години, но, за да може тя да бъде разширена, трябва първо да се вземат решения на ниво Алианса, както и България да е готова със своята инфраструктура. Според Гаджев обаче това няма да стане скоро. Той припомни още, че се обсъждат законодателни промени за доброволния резерв в армията. До момента не сме информирани как върви подготовката на този законопроект. Надяваме се да се спази управленската програма и до края на месеца да бъде внесен в Народното събрание, посочи Гаджев.

Попитан за евентуална бъдеща смяна на министри в кабинета, председателят на военната комисия отговори, че премиерът и вицепремиерът на страната са заявили, че ще има критерии за оценка за работата на министрите и оценка от парламентарните групи, които подкрепят кабинета.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст