ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Какви президентски избори са планирани през 2024 година

Байдън ще наложи вето киберсигурност

През 2024 г. се очаква президентски и парламентарни избори да се проведат в 64 държави. Най-много вотове за избор на държавни глави и членове на парламента са планирани в европейския регион, като гласуването ще се проведе в поне 19 държави. Следват Африка (18 държави), Азия (16), Америка (7) и Океания (4).

Около 30 държави вече са потвърдили организацията на изборите и са определили дни за гласуване, в останалите датите се уточняват. Известно е, че в поне 12 държави изборите за държавен глава и парламент ще се проведат в един и същи ден.

Освен това през 2024 г. трябва да бъде обновен съставът на Европейския парламент, чиито депутати ще се избират от населението на страните членки на Европейския съюз. Взети заедно, населението на страните, в които са насрочени избори за следващата година, е около 4 милиарда души (половината от населението на света). Според експертни оценки в гласуването ще участват над 2 милиарда избиратели.

Президентски избори

Сред страните, в които са насрочени президентски избори, са Русия, Индонезия, Мексико и САЩ, които са сред десетте най-многолюдни държави.

В Русия гласуването ще се проведе на 15-17 март. Общо 13 души вече са подали документи в Централната избирателна комисия на Руската федерация. Според социологическите проучвания президентът Владимир Путин, избран през 2012 г., се ползва с подкрепата на мнозинството граждани. Преди това е заемал този пост от 2000-2008 година.

В Индонезия общите избори са насрочени за 14 февруари. Според конституцията сегашният държавен глава Джоко Видодо, който дойде на власт през 2014 г. и беше преизбран през 2019 г., не може да се кандидатира за тях. Лидер в надпреварата е настоящият министър на отбраната Прабово Субианто, който се бори за трети път в кандидат-президентската надпревара.

В Мексико изборите са насрочени за 2 юни. Клаудия Шейнбаум, която оглавяваше правителството на Мексико Сити от 2018 до 2023 г., е кандидат на управляващото лявоцентристко Национално движение за възраждане. Основният й опонент е сенатор Сочитл Галвес, представляващ опозиционния десноцентристки алианс „Сила и сърце за Мексико“. Сегашният президент Андрес Мануел Лопес Обрадор няма да се кандидатира, тъй като конституцията не предвижда преизбиране.

В Съединените щати президентските избори ще се проведат едновременно с изборите за Конгрес на 5 ноември. В тях ще се избира президент, който ще ръководи страната от януари 2025 година. Изборите ще бъдат предшествани от първични избори, по време на които трябва да бъдат определени кандидатите на Демократическата и Републиканската партия. В Съединените щати се използва непряк избор – първо американците гласуват за представители в изборна комисия, след това тя избира държавния глава. Настоящият президент Джо Байдън (от 2021 г.) и бившият президент Доналд Тръмп (2017-2021 г.) обявиха намерението си да се състезават за най-високия държавен пост. И засега изглеждат най-вероятните кандидати на двете партии.

Държавният глава може да се смени в 10 европейски страни

На 28 януари във Финландия ще се проведат избори, на които за най-високия пост се борят девет кандидати. Саули Нинистьо, който е на поста вече два мандата, не участва в изборите. Изборите са насрочени за пролетта в Северна Македония и Литва, гласуване ще бъде организирано и в Исландия през юни, в Румъния и Молдова през ноември, а изборите се очакват и в Хърватия през декември.

Не са определени още датите на изборите в Словакия и Грузия, а провеждането на гласуването в Украйна е под въпрос.

В Америка, освен в САЩ и Мексико, държавен глава ще се избира в още пет държави. През февруари в Ел Салвадор, през май – в Доминиканската република и Панама, през октомври – в Уругвай, а през втората половина на на годината се очакват избори за държавен глава във Венецуела (официално дата не е обявена). Всички тези избори, с изключение на Венецуела, ще се проведат едновременно с парламентарните.

В азиатския регион президентски избори,

освен в Индонезия, са планирани в Азербайджан (7 февруари, причините за насрочването им не се съобщават) и Шри Ланка (датата не е определена). Освен това на 13 януари ръководителят на администрацията ще бъде избран от жителите на Тайван, който Китай смята за своя островна провинция. Фаворит е представителят на управляващата Демократична прогресивна партия – настоящият заместник-ръководител на администрацията Лай Цинде, който се застъпва за независимостта на острова.

Очаква се натоварен политически сезон на африканския континент,

като в 13 страни са насрочени президентски избори. Сред тях са Алжир, Гана, Гвинея-Бисау, Коморските острови, Мавриций, Мали, Мозамбик, Намибия, Руанда, Сенегал, Тунис, Чад, Южен Судан.

В Океания са насрочени президентски избори в Палау и Кирибати.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст