ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Медведев заплаши Украйна с ядрено оръжие, ако атакува установки на руска територия

Дмитрий Медведев

Медведев се позова на чл. 19 на Основите на държавната политика на Русия в областта на ядреното възпиране

Бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди, че всеки опит на Украйна да използва западни ракети с голям обсег срещу пускови установки на руска територия може да накара Москва да отговори с ядрено оръжие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Медведев, който по настоящем заема поста заместник-председател на руския Съвет за сигурност, каза, че някои украински командири обмислят подобен удар. Той не посочи конкретни имена и не оповести допълнителна информация за предполагаемия план. 

“Какво означава това? Само едно – те рискуват да задействат член 19 от Основите на държавната политика на Русия в областта на ядреното възпиране”, написа Медведев в “Телеграм”. 

Този параграф от приетата през 2000 г. руска ядрена доктрина очертава условията, при които президентът би разгледал възможността за използването на ядрено оръжие. Това би могло да стане в отговор на нападение с ядрени или други оръжия за масово унищожение или при атака с конвенционални оръжия, “когато е застрашено самото съществуване на държавата”, отбелязва Ройтерс. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст