ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пазарът на агротехника у нас се свива през миналата година

трактор

Интересът към покупка на нова земеделска техника през 2023 година леко е намалял. Това показва справката на отдел „Контрол и техническа инспекция“ към Министерството на земеделието и храните за регистрираните нови машини. Вероятно цените на новата техника и трудностите с производството и реализацията на продукцията оказват влияние върху плановете на фермерите за развитие и инвестиции.

Според данните от агроминистерството, новите колесни трактори, регистрирани през 2023 г., са общо 1262. Броят им намалява със 156 спрямо същия период на миналата година (-12.36%). Сравнението с периода между януари и септември показва, че през последното тримесечие на 2023 г. са записани 278 машини.

Най-много са регистрациите в област София-град – 113. Общо 107 са регистрираните нови колесни трактори в област Стара Загора, в област Пловдив са 100, а в област Плевен са 93 броя.

При регистрацията на нови зърнокомбайни има спад с 50 машини на годишна база или с една трета по-малко. За цялата 2023 г. са вписани 169 нови зърнокомбайна, като 20 от тях са през последното тримесечие на годината.  Най-много – 23, са регистрациите в област Варна. В област Добрич са 21, а 17 в област Плевен. Прави впечатление и това, че в седем области у нас няма регистрация на нови зърнокомбайни.

При телескопичните товарачи също има спад – с 10% на годишна база, като са регистрирани само 330 нови машини. Между октомври и декември са вписани 68 единици. Най-много са регистрациите в София-град – 52. Общо 41 са в област Стара Загора, а 35 в област Варна. В област Видин обаче няма нито една регистрация на тон телескопичен товарач.

Единствено при челните товарачи се наблюдава положителна тенденция – 279 новите регистрации за 2023 г., което представлява ръст с 34 процента спрямо 2022 година. През последното тримесечие са вписани 66 нови челни товарача. Фермерите от София –град са били най-активни при обновяване на техсиката си, като се отчитат 122 нови регистрации. С по 18 вписвания на нови челни товарачи са областите Бургас и Пловдив. Общо 17 са в област Благоевград.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст