ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ поискаха от Иран незабавно да освободи задържания от него петролен танкер

танкер

Миналата година корабът бе задържан от САЩ в рамките на операция за прилагане на санкции

САЩ призоваха Иран незабавно да освободи петролния танкер, задържан в Оманския проток от иранските военноморски сили по разпореждане на съдебните власти на Ислямската република, предадоха ДПА и БТА.

“Иранското правителство трябва незабавно да освободи кораба и екипажа му”, заяви заместник- говорителят на американския Държавен департамент Ведант Пател.

“Това незаконно превземане на търговски плавателен съд просто е поредният акт на Иран или е допуснат от Иран, който има за цел на наруши на международната търговия”, добави Пател.

Заместник-говорителят на Държавния департамент подчерта, че Вашингтон ще продължи да се противопоставя на “тревожното и дестабилизиращо поведение на Иран”.

По-рано вчера иранската новинарска агенция ИРНА съобщи, че военноморските сили на страната са задържали петролен танкер в Оманския проток по нареждане на съдебните власти във връзка с обвинение в кражба на ирански петрол, отбелязва ДПА.

Миналата година корабът “Свети Никола” стана център на спор между Вашингтон и Техеран, след като бе задържан от САЩ в рамките на операция за прилагане на санкции. По това време “Свети Никола” плаваше под името “Суец Раджан”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст