ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според Божанков реформа в сектор “Сигурност” ще има преди ротацията

Явор Божанков

Трябва да се направят реформи в службите за сигурност. Сектор “Сигурност” има много сигнали и съмнения, че чужди служби оказват неправомерно влияние в този сектор. Реформа ще има преди ротацията.

Това заяви пред БНТ Явор Божанков, депутат от „Продължаваме промяната” – “Демократична България“.

Попитан дали от ПП-ДБ ще подкрепят кандидатът на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова за конституционен съдия, Божанков отговори, че ако едната част от коалицията откаже да гласува за кандидатурите на другата част от сглобката, то регулатори няма да има. 

Божанков отбеляза, че Висшият съдебен съвет, Конституционният съд и голяма част от регулаторите са с изтекли мандати и добави, че това е недопустимо. Депутатът посочи и че се поставя въпросът доколко техните решения са легитимни. По думите му не може дори да се помисли България да остане без валиден избор на конституционни съдиии и регулатори.

Припомняме, че след като две години Конституционният съд работеше с двама съдии по-малко, парламентът реши да попълни квотата си. Кандидатите са трима – Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, Борислав Белазелков от ПП-ДБ и Цвета Рангелова от “Възраждане.”

Явор Божанков отбеляза и че здравната реформа остава на масата и ще трябва да бъде изпълнена. Изказването му идва след като вчера (11 януари) стана ясно, че след ротацията здравният министър проф. Христо Хинков ще подаде оставка.

Той обясни, че ще уважат волята на проф. Хинков да подаде оставка след ротацията. По думите му това е личен акт. Божанков подчерта, че всяка година се отпускат рекордни средства за здравеопазване, но трябват реформи.

Според него влизаме в тази политическа година с много успехи, но здравната реформа предстои.

Депутатът обясни, че всеки министър може да бъде сменен само след диалог между двете големи коалиции. Божанков посочи, че Денков и Габриел предлагат, мнозинството взима решения. Той обясни, че не е в сила принципът всеки премиер да си избира екипа.

Божанков добави още, че не е взето колективно решение кой да бъде председателят на Народното събрание.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст