ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Байдън планира ударите по цели на хусите в Йемен от 1 януари

Байдън ще наложи вето

Президентът на САЩ Джо Байдън е започнал да планира удари по цели на хусите в Йемен на 1 януари, пише Bloomberg, позовавайки се на американски и британски официални лица. В нощта на 12 януари САЩ и Великобритания нанесоха удари по 60 обекта на хусите в Йемен.

Агенцията отбелязва, че САЩ са настоявали за „решителни действия“ и по-агресивни операции. В същото време съюзници от Обединеното кралство, Европа и Близкия изток са били на мнение, че „прекомерен отговор“ на атаките на хутите в Червено море „може да въвлече Запада в пряк конфликт с Иран“.

Според Bloomberg, Съединените щати многократно са изпращали съобщения до Иран по неофициални канали, изисквайки влияние върху атаките на хусите. Иранското правителство на свой ред е заявило, че не контролира групата. Данните на британското разузнаване предполагат, че хусите попълват оръжия, „чийто произход може да бъде проследен до Иран“, пише агенцията.

Окончателното решение за провеждане на операция срещу хусите е било взето, след като те извършиха масирана атака на 9 януари. Тогава американските и британските сили свалиха 18 дрона и три противокорабни ракети, а Джо Байдън е наредил на министъра на отбраната Лойд Остин да „организира военен отговор“.

В нощта на 12 януари САЩ и Обединеното кралство атакуваха 60 йеменски цели, включително радари, системи за противовъздушна отбрана, както и складове и площадки за изстрелване на дронове и ракети. Хусите съобщиха, че в резултат на това са убити петима войници.

В нощта на 13 януари, според съобщения в медиите, американски самолети отново са ударили столицата на Йемен Сана. CNN, позовавайки се на американски служител, съобщи, че ударите на САЩ са насочени към радарни инсталации, използвани от хусите. В същото време атаката на американските военни е много по-малка по мащаб от тази на 12 януари, отбелязва телевизионният канал.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст