ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гражданите на Япония, Сингапур, Германия, Испания, Италия и Франция – без виза в 194 страни

туристи

Обединените арабски емирства постигнаха най-значимия пробив по отношение на свободата на движение за своите граждани през това десетилетие. Това показва анализът на консултантската компания Henley & Partners, която публикува последната версия на своя Passport Index. Той класира страните по броя на безвизовите дестинации, които гражданите могат да посетят, въз основа на данни от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

От 2014 г. броят на безвизовите дестинации за граждани на тази страна се е увеличил със 106, благодарение на което паспортът на ОАЕ се е издигнал в класацията от 55-то на 11-то място. 

Лидерството в класацията към края на 2023 г. се държи от шест държави. Япония и Сингапур, които оглавяваха паспортния индекс през последните пет години, се присъединяват към четири членки на Европейския съюз: Германия, Испания, Италия и Франция. Сега гражданите на всички тези страни имат възможност да посетят без виза 194 страни по света от общо 227. 

Второ място си поделят Финландия, Швеция и Южна Корея (193 дестинации), а Австрия, Дания, Ирландия и Холандия са тройката със 192 дестинации. 

Руският паспорт заема 51-во място в края на 2023 г. след като пада с две позиции. Притежателите му в момента имат достъп до 119 туристически дестинации, без да е необходимо да кандидатстват за виза. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст