ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС е заменил енергийната си зависимост от Русия с хранителна

Европа е станала по-силно зависима от Москва в областта на използването на изкуствени торове отколкото преди войната с Украйна, предупредил главният изпълнителен директор и президент на норвежкия химически гигант “Яра интърнешенъл” Свейн Торе Холсетер, цитиран от “Юроактив”.

“Ясно се вижда как Русия на Путин използва изкуствените торове и храните като оръжие”, коментирал за журналисти Холсетер на 11 декември. И добавил, че “не трябва да бъдем наивни за онова, което може да случи в бъдеще” с изхранването и че “не би трябвало да се учудваме от евентуални шокове в сектора”.

По данни на “Евростат”, общият внос на азотни торове в ЕС се е увеличил с 34% по време на кампанията за наторяване 2022-2023-а, проведена през юни-юли 2023-а, в сравнение със същия период на предишната година, като Русия е имала около една трета дял от този обем. Вносът на урея е скочил с 53%, удвоявайки количествата от 2020-2021-а, като 40% от него е дошъл от Москва. Тенденцията се е забавила през последната сесия, но руската урея все още има почти една трета дял от общия внос.

“Европа успя да ограничи енергийната си зависимост от Русия за сравнително кратък период от време, но с цената на огромни разходи за домакинствата и за бизнеса”, коментирал Холсетер. И добавил, че “би бил много разтревожен, ако Европа проспи случващото се по същия начин с изкуствените торове”

Шефът на “Яра” посочва още, че нарастващата зависимост оказва въздействие и върху околната среда. Като заменя европейските торове с произведени в Русия или в други части на света ЕС внася изгуствени обогатители на почвата с много по-висок въглероден отпечатък – “с 50-60 процента над този на европейските продуки”, предупреждава Холсетер.

Той определя 2024-а като “решителна година” за ЕС да предприеме действия, които ще формират следващото десетилетие в земеделието. И призовава за стимули за фермерите, които да улеснят способността им да направят щадящ природата избор и същевременно да поддържат равнищата на добив и производство. Холсетер повторил и предложенията си за създаването на “предсказуема рамка за финансиране” за сектора на общността, съотносима на американския Закон за редукция на инфлацията – схема от субсидии в подкрепа на зеления преход.

Производството на изкуствени торове е силно енергоемко и зависимо от изкопаемите горива, най-вече – от природен газ. Според експерти, ще бъдат необходими 15-20 години, за да се премахнат произвежданите със замърсяващи околната среда обогатители на почвата и да се заменят с био-технологични. Което обаче може да се постигне с правилните стимули.

Латвийската делегация на Съвета на ЕС е поискала дебат по въпроса за “санкции срещу внесената от Русия селскостопанска продукция” на следващото съвещание на министрите на земеделието, което трябва да се проведе на 23 януари.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст