ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кандидатът на управляващата партия в Тайван води на изборите за президент

Кандидатът на управляващата в Тайван Демократична прогресивна партия Лай Цинде води на изборите за президент на острова с над 3.01 милиона гласа след два часа преброяване на гласовете. Това показват изчисления на тайванския телевизионен канал TVBS.

Това е резултатът след обработката на 7.61 милиона бюлетини. Според изчисленията на TVBS, 39.61 процента от избирателите според броя на обработените бюлетини са гласували за Lai Qingde. На второ място по брой гласове е кандидатът на основната опозиционна партия на острова Гоминдан Хоу Юй (33.22%), на трето място е председателят на центристката Тайванска народна партия Ке Венджъ (27.17%) ). Все още не са обявени данни за избирателната активност.

Подобна картина следва и от изчисленията на тайванските телевизионни канали “Санли” и “Донгсен”. Според техните данни начело е Лай Цинде, на второ място е кандидатът на Гоминдан Хоу Юи, а председателят на Тайванската народна партия Ke Wenzhe е на трето място.

Общо 19.55 милиона души от 23.5 милиона жители на Тайван имаха право на глас.

Лай Цинде (известен още като Уилям Лай; роден на 6 октомври 1959 г.) е тайвански политик и държавник, вицепрезидент на Тайван (от 2020 г.) и председател на Демократическата прогресивна партия (от 2023 г.). Преди това е бил министър-председател на острова (2017-2019 г.) и кмет на Тайнан (2010-2017 г.). 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст