ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парижкият монетен двор ще унищожи 27 млн. монети, които не се харесаха на ЕК

Европейска комисия еврокомисия ек

Парижкият монетен двор е изработил 27 милиона монети без одобрението на дизайна им от Европейската комисия. Сега те ще трябва да бъдат унищожени и повторно сечени, пише La Lettre.

Според изданието, Monnaie de Paris (организацията, отговорна за сеченето на еврото във Франция) е изсичала монети от 10, 20 и 50 евроцента с нов дизайн през ноември. Това е станало по разпореждане на изпълнителния директор на организацията Марк Шварц.

Както отбелязва La Lettre, Марк Шварц е искал новите монети да бъдат представени на 7 декември на министъра на икономиката и финансите Бруно Льо Мер, когато той ще посети централата на парижкия монетен двор на Quai Conti.

На 1 декември Дирекцията по икономически и финансови въпроси (ECFIN) на Европейската комисия не одобри дизайна на монетите. От Дирекцията са казали, че звездите, изобразени на монетата, са „трудни за разчитане“.

La Lettre отбелязва, че 27-те милиона изсечени монети представляват 4% от годишното производство на Парижкия монетен двор. Унищожаването на монети ще струва на бюджета на правителствената агенция от 700 хиляди до 1.2 милиона евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст