ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Какви парламентарни избори са планирани в света през 2024 година

Служител от изборната комисия в центъра за преброяване в Кабул на 25 август 2014-а носи урна за проверка на гласовете от президентските избори.

През 2024 г. се очаква президентски и парламентарни избори да се проведат в 64 държави. Най-много вотове за избор на държавни глави и членове на парламента са планирани в европейския регион, като гласуването ще се проведе в поне 19 държави. Следват Африка (18 държави), Азия (16), Америка (7) и Океания (4).

Около 30 държави вече са потвърдили организацията на изборите и са определили дни за гласуване, в останалите датите се уточняват. Известно е, че в поне 12 държави изборите за държавен глава и парламент ще се проведат в един и същи ден.

Освен това през 2024 г. трябва да бъде обновен съставът на Европейския парламент, чиито депутати ще се избират от населението на страните членки на Европейския съюз. Взети заедно, населението на страните, в които са насрочени избори за следващата година, е около 4 милиарда души (половината от населението на света). Според експертни оценки в гласуването ще участват над 2 милиарда избиратели.

Най-големите избори ще се проведат през април – май в Индия

където ще бъдат избрани членове на долната камара на Лок Сабха. В страната има около 900 милиона регистрирани избиратели (при население от 1.42 милиарда човека). Националният демократичен алианс, воден от управляващата Индийска народна партия, се очаква да спечели мнозинство от местата и премиерът Нарендра Моди ще може да ръководи правителството за трети път (на поста е от 2014 г.). Опозиционните партии се обединиха в алианса I.N.D.I.A.

Освен в тази южноазиатска страна, 

парламентарни избори ще се проведат в още 15 азиатски държави

включително Шри Ланка и Индонезия, където те се организират в същия ден като президентските избори. На 7 януари в Бангладеш вече гласуваха за новия състав на парламента. Вторият тур на изборите в Бутан се проведе на 9 януари.

Предстоят избори в Пакистан и Камбоджа през февруари. Гласуването за Върховното народно събрание на КНДР (най-висшият орган на държавната и законодателна власт) е насрочено за 10 април. На същия ден ще се проведат избори в Република Корея, където според последните социологически проучвания опозиционната Демократическа партия “Тобуро” се радва на най-голяма подкрепа сред населението. Законодателните избори са насрочени за пролетта на Малдивите, за юни в Монголия и за ноември в Йордания. 

В Иран, Узбекистан и Сирия датата на гласуването все още не е определена.

В Европа съставът на парламентите ще бъде актуализиран в 11 държави: 

Австрия, Белгия, Беларус, Великобритания, Грузия, Литва, Португалия, Сан Марино, Северна Македония, Хърватия и Чехия.

Изборите за Европейски парламент (ЕП) ще се проведат на 6-9 юни

Те трябва да изберат 720 депутати от всичките 27 страни членки на ЕС (за всяка страна броят на местата се определя според населението). Според прогнозите национал-консерваторите, евроскептиците и крайната десница ще затвърдят позициите си в Европейския парламент.

В Африка се очакват парламентарни избори в 10 държави

включително Ботсвана, Гана, Мавритания, Мадагаскар, Мозамбик, Намибия, Руанда, Того, Южна Африка и Южен Судан. Освен това не само съставът на долната камара на парламента и правителството, но и изборът на президент на страната зависи от резултатите от изборите в Южна Африка, тъй като според конституцията лидерът на спечелилата партия става лидер лидер. От края на ерата на апартейда през 1994 г. лявоцентристкият Африкански национален конгрес (АНК) неизменно печели общи избори. Експертите определят предстоящите избори като най-важните за последните 30 години. За да се сложи край на монопола върху властта на АНК, през лятото на 2023 г. беше сформирана коалиция от седем опозиционни партии.

В Океания законодателните органи ще бъдат обновени в Тувалу и Соломоновите острови, както и в Кирибати и Палау.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст