ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Проблемите в икономиката на ЕС свиха с 8.2% българския износ за общността

Пари алфа българия закона за счетоводството търговският баланс параходство брп

Европейският съюз остава най-големият търговски партньор на България. Но и през октомври миналата година, за осми пореден месец, износът за ЕС намалява. Този път с 15.6 процента спрямо същия месец на 2022 и е в размер на 4.60 млрд. лева, отчитат от Националния статистически институт. 

И в периода между януари и октомври експортът на стоки от България за ЕС намалява – с 8.2% спрямо същия период на 2022 г. и е на стойност 46.76 млрд. лева. Причината за това е свитата икономическа дейност в общността, както и рецесията в някои от държавите членки. Данните сочат, че основни търговски партньори на страната ни са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция, на които се падат 61 процента от износа за държавите – членки на Евросъюза.  

При експорта най-голям ръст е отбелязан в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (13.2%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (66.4%). 

Вносът на стоки в България от ЕС за десетте месеца намалява

с 1.8 процента спрямо същия период на 2022 г. и е на обща стойност 48.26 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е обемът на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Нидерландия. 

При импорта най-голямо увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (15.2%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (64.8%).   

Само през октомври 2023 г. вносът на България от държавите – членки на ЕС, намалява. Вече шест месеца продължава това. През десетия месец свиването на импорта е с 2.3% спрямо същия месец на 2022 година и е в размер на 5.14 млрд. лева.  Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с ЕС

през периода януари – октомври е отрицателно и е на стойност 1.50 млрд. лева. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст