ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шенген ни се изплъзна – 97% не сме там, смята Георги Свиленски

Парламент Георги Свиленски

„Изплъзна ни се на 97%. И на 3% го хванахме.” Така заместник-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски коментира влизането на страната ни в Шенген по Nova news. “Защото стокообменът по въздух и вода е 3%, стокообменът по суша е 97 на сто. От тези 3% половината е внос. Т.е. процент и половина сме в Шенген, 97% не сме в Шенген. А това им беше основният мотив, основният аргумент тази сглобка да функционира”.

Свиленски отрече БСП да омаловажава постигнатото или да прави опити да всява страхове, защото става дума за посочване на реалните факти. „Да, немалко правителства са работили България да изпълни критериите за влизане в Шенген, всички те имат своите основания да се гордеят с действията си. Но не може нещо, което не си свършил – да биеш тъпаните, така все едно два пъти си го свършил и два пъти си влязъл в Шенген”, отбеляза Свиленски.

„За бежанците – ще стане ясно дали ще дойдат или не”, посочи той. „Ако не е толкова безобидно, въпросът, който всеки един би си задал е защо го записаха в споразумението? След като си функционира Дъблинското споразумение – такова, каквото е, след като няма промяна, защо записват, че до три дни България трябва да реагира и до един месец трябва да приема бежанците”.

Заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България” постави и въпросът защо, ако няма промяна с бежанците, първият закон, който внасят управляващите е Законът за бежанците и убежищата, защо пращат на кметовете запитвания за свободни места, предвиждане в бюджетите за социални помощи, за достъп до образование, здравеопазване. Според него, не става дума за всяване на страх – трябва да се знае какво прави българското правителсто. “А то не прави нищо”, казва Свиленски и посочва: „По темата Шенген – оценка 0”.

Според Свиленски, единственото, което постигнаха по втория голям приоритет на управляващата сглобка – Конституция и съдебна реформа, е това, че бяха прекратени двете дела срещу Борисов – за чекмеджетата и „Барселонагейт”, и делото срещу Кирил Петков за декларацията, с която стана министър. “Дотам приключи съдебната реформа”, заяви Свиленски.

Социалистът определи като най-голямото предизвикателство за 2024 година европейските избори. „Това ще покаже мястото на България в ЕС, представянето на всяка една от партиите, позициите, защото това, което ще се каже преди изборите – ще трябва да се отстоява и в националния, и в европейския парламент”, заяви той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст