ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зърнопроизводителите настояват за спешна среща с управляващите

Зърно

Зърнопроизводителите настояват за спешна среща с управляващите заради тревожната ситуация в сектора. Това става ясно от декларация, публикувана на интернет страница на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Те предлагат спешни мерки за справяне с проблемите:

1. Включване на основните пет култури в сектор „Зърнопроизводство“ (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.

2. Изпълнение на законодателни инициативи, свързани с подобряване на възможностите за извършване на земеделска дейност, а именно:

– Промени в чл. 37в от Закон за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), касаещи улесняване процеса на доброволно споразумяване за комасирано ползване на земеделските земи;

– Промени в Закона за арендата, целящи регламентиране на сключването на дългосрочни договори при наемане/арендоване на земеделска земя;

– Приемане на държавен механизъм за регулация на рентните плащания в страната, основан на добив и продажни цени;

– Създаване и приемане на Закон за браншовите организации в земеделието, Закон за аграрната камара и Закон за селскостопанските кооперативи;

– Определяне на напояването като стратегически национален приоритет – мерки и действия за подобряване на поливното земеделие в страната: държавна подкрепа за цената на водата; облекчаване на нормативните режими за инвестиционни проекти, свързани с водоспестяващи технологии.

3. Отстояването на твърда позиция за защита на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна, т. нар. Регламент за автономни търговски мерки (АТМ), като се предотврати повторна заплаха за родното производство на зърнени и маслодайни култури, чрез включване в регламента на защитни мерки, лицензионни режими и квоти за вносните суровини.

4. По отношение на екологичните изисквания спрямо селското стопанство, произтичащи от Зелената сделка, българската страна да отстоява и изисква на европейско ниво облекчаване на зелените правила в Стратегическите планове за развитие на земеделието и селските райони, в това число и за прилагане за 2024 г. на дерогация от задължителните условия по ДЗЕС 7 Ротация на културите или други практики, целящи за запазването на почвения потенциал като диверсификация на културите и ДЗЕС 8 Минимален дял от обработваемата земя, отделена за непроизводствени площи и характеристики.

5. Отстояване на европейско ниво на позицията за реално изравняване на субсидиите и подпомагането за европейските производители.

От НАЗ призовават на срещата да присъстват премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, ръководството на Министерство на земеделието и храните и Министерство на финансите. Те настояват и за изслушване пред Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание.

В случай че предложените мерки не бъдат приети, зърнопроизводителите са категорични, че отново ще има протести.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст