ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кметът на Пловдив възложи анализ колко ще струва премахването на паметника “Альоша”

Костадин Димитров

Пловдивският кмет Костадин Димитров е възложил да се направи анализ колко ще струва провеждането на местен референдум за съдбата на паметника на Альоша, както и колко би струвало евентуалното премахване на монумента, съобщи БНР.

“Обществото трябва да има ясна представа кое колко ще струва и какъв ще е отзвукът от целия дебат“, заяви Костадинов и допълни, че дебатът е в Общинския съвет, а ако има решение за референдум, то ще се съгласи с това.

На 10 януари общинските съветници Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на “Продължаваме промяната – Демократична България”, внесоха предложение до общинския съвет на Пловдив паметникът да бъде преместен в срок до края на 2024 г. в Музея на социалистическото изкуство.

Очакванията са предложението да бъде обсъдено и гласувано на предстоящата сесия на общинския съвет на 17-ти януари.

“Ясно казахме и в предизборната кампания – няма да бъдем разделител на обществото”, допълва кметът Димитров. По думите му обаче за града първо трябва да се решат важните въпроси за чистота, транспорта, задръстванията, образованието. Добавя, че повечето от пловдивчани при срещите си с него поставят именно тези теми, а не бъдещето на паметника. “Силно сме мотивирани първо да съградим, преди да разрушим нещо. Моето лично мнение съм си го оставил вкъщи, когато съм станал кмет на града”, заяви Димитров. Той смята, че темата, макар и актуална, е силно политизирана и трябва да се дебатира.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст