ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

С Мария Габриел ще имаме водещата роля в избора на министрите, увери премиерът

центровете за бежанци

С Мария Габриел ще обсъдим състава на кабинета, ще отидем при парламентарните групи, ще го обсъдим и с тях, това е нормален процес.

Това коментира пред журналисти премиерът Николай Денков. Той присъства на представянето на BGGPT – първата платформа с изкуствен интелект. 

Денков посочи, че заедно с Мария Габриел ще имат водещата роля в подготовката на състава на правителството. По думите му критиките към сегашните министри са несправедливи, включително и тези от президентството. Денков добави, че тези хора работят за държавата и ако непрекъснато бъдат натискани в определена посока, им се пречи да си свършат работата. 

Премиерът подчерта, че наличието на критика към някой министър, не значи, че той трябва да бъде сменян. Според Денков здравният министър е избързал със заявката за оставката си.

Критиката на Илияна Йотова, че кабинетът е “Б-отбор”, той определи като неадекватна. Денков отбеляза, че България е парламентарна република, в която има разделение на властите. 

Премиерът обясни, че след като се избере Министерският съвет, той си има задължения, също както и Народното събрание. По думите му през тези месеци е имало многобройни случаи, в които парламентът е искал нещо, но се е случвало нещо друго, защото кабинетът е казвал, че това няма да е правилно. Той даде пример с дерогацията.

Денков допълни, че така работи парламентарната република, защото ако има служебен кабинет, в който само един човек назначава всички и решава всичко, тогава няма отбор, а само един треньор.

Той отбеляза и че по време на разговорите с парламентарните групи не се обсъждат имена. И обясни, че едно от първите условия и положения е било, че той и Мария Габриел трябва да подготвят списъка и след това той да бъде подложен на обсъждане. 

Денков добави още, че с подготовката на отчета от свършеното от министрите, вече има този преглед и го е предоставил на Габриел. Той бе категоричен и че промените в състава на кабинета ще са минимални.

Относно критиките към военния министър Тодор Тагарев, Денков заяви, че поне 80% от публичните критики са некоректни, неадекватни и че са в резултат на някакви политически интереси, особено от опозицията. 

Денков заяви още, че няма никаква причина да коментира кандидатурата на Десислава Атанасова за конституционен съдия. Той призна, че няма никаква яснота как работи Конституционният съд и за да коментира темата, трябва да е малко по-запознат как работят тези съдии. 

Относно призива на Тодор Тагарев пред Атлантическия съвет в САЩ за преглед на онлайн и традиционните медии за руска пропаганда, както и ревизия на учебните програми по история относно ролята на Русия, Денков посочи, че това са две различни теми.

Той обясни, че първата тема е за дезинформацията в медиите и социалните мрежи. По думите му всички знаем, че има такава дезинформация и няма универсален механизъм да се борим с нея. Премиерът даде пример с рубриките “проверка на факти” и препоръча, когато се обсъждат теми, да се сблъскват гледни точки. 

По отношение на учебниците, Денков заяви, че те трябва да представят историята такава, каквато е била. Той подчерта, че в нашите учебници е представена само една част от историята, която представя Русия, СССР само в една светлина. Премиерът отбеляза, че има елементи, които са грижливо и внимателно разчистени и оттам се създават определени внушения за децата.

По казуса с взетите наши моряци за заложници, премиерът обясни, че няма нещо, което да е обезпокоително. Той допълни, че се водят разговори с хутите през Министерството на външните работи. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст