ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Асен Василев призова Съвета ЕКОФИН за бързо решение за използването на замразените руски активи

Асен Василев Бюджет министерство на финансите

Министърът на финансите Асен Василев участва в първото за годината редовно заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се състоя в Брюксел.

В рамките на дневния ред Белгийското председателство на Съвета на ЕС представи приоритетите си в сферата на финансите и икономиката за първите 6 месеца на годината.

Съветът одобри заключенията относно доклада за механизма за предупреждение за 2024 г. и годишния обзор на устойчивия растеж за 2024 г. Съветът също така одобри препоръката за 2024 г. относно икономическата политика на Еврозоната, съобщават от пресцентъра на Министерство на финансите.

Европейската комисия представи актуална информация относно икономическата и бюджетна ситуация в Украйна. Министрите обсъдиха финансовата подкрепа на ЕС за Украйна и напредъка в работата по използването на замразените и обездвижени руски активи.

Министър Василев заяви, че ситуацията в Украйна става критична, поради което ЕС трябва да действа бързо. Изрази съжаление, че през декември 2023 г. не беше постигнато споразумение по Механизма за Украйна, както и надежда, че това ще стане в началото на февруари. Според министъра ЕС не може да си позволи подкрепата за Украйна да се обвързва с вътрешни или други проблеми на Съюза. От самото начало България силно подкрепя и ще продължи да подкрепя Украйна. В заключение, министър Василев призова за ускоряване на работата по намирането на решения за използване на приходите от замразените и обездвижени руски активи.

Всички решения, свързани с използването на тези активи, трябва да бъдат в строго съответствие с международното право. Министрите предоставиха насоки за по-нататъшна работа с оглед срещата на финансовите министри и управителите на централните банки от Г-20, която ще се проведе на 26-29 февруари 2024 г., в Сао Пауло, Бразилия. Съветът упълномощи Икономическия и финансов комитет да финализира мандата на ЕС за тази среща.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст