ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Военният бюджет на Израел изправи пазарите на нокти

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху одобри ревизирния държавен бюджет за 2024-а, който затъна в политически боричкания и изнерви инвеститорите, разтревожени от фискалната стратегия на управляващите по време на войната с Хамас. Ръстът на разходите със 70 млрд. шекела „19 млрд. щ. долара“ и очакваният спад на приходите с 36 млрд. шекела ще тласнат тазгодишния бюджетен дефицит до 6.6% от БВП – недостиг, който ще е сред най-значителните за Израел в новото столетие. Само разходите за отбрана ще нараснат с 55 млрд. шекела.

Партията “Национално единство” на политическия съперник на Нетаняху – Бени Ганц, който се включи в правителството след атаките на Хамас на 7 октомври, гласува против бюджета по време на сесията на 15 януари, която беше отложена поради разногласия.

Финансовият министър Безалел Смотрич коментира в социалната платформа X след вота, че “кабинетът променя реда на приоритетите”, за да покаже, че “има правителство, което стои зад” всеки резервист, войник и техните семейства. Одобрението е кулминацията на кризата, избухнала в средите на израелската финансова общност срещу дясната управляваща коалиция, отказваща да плати политическата цена, чието оцеляване е под въпрос.

Централната банка на Израел вече предупреди, че фискалният отговор на кабинета на войната, започнала преди три месеца, рискува да прогони инвеститорите. Банкерите посочват вероятността от ръст на доходността на облигациите и от девалвация на националната валута, както и забавяне на бъдещия икономически растеж. Финансовото министерство направи корекции в размер на 20 млрд. шекела, но те са недостатъчни да задоволят претенциите на централната банка – промяна, която трябва да гарантира, че публичният дълг като дял от БВП ще започне да намалява след 2025 година.

Безпокойството от предприетите от правителството стъпки вече се отразява на пазара успоредно със страховете от по-широк конфликт в Близкия изток. Израелският шекел е най-слабо представящата се парична единица към щатския долар след нигерийската найра от началото на годината насам. Цената за застраховане на държавните облигации на Израел срещу спиране на обслужването им е с над 12 базови пункта по-висока отколкото в края на 2023-а.

Партията на Ганц твърди, че бюджетното предложение на кабинета “не инвестира достатъчно в моторите за растеж и не отговаря на наложителната фундаментална промяна на приоритетите”. Бюджетът трябва да бъде одобрен от парламента до 19 февруари.

Фискалната програма на правителството предлага комбинация от мерки като увеличение на данъците и орязване на разходите, включително 5-процентна редукция на бюджетите на министерствата, които трябва да помогнат за справянето с ръзкия ръст на харчовете до 582 млрд. шекела през тази година.

Спестени са обаче доста противоречиви икономии от религиозни институции и други политически каузи, които поддържат ортодоксалните и крайно десните партньори на Нетаняху, чиято подкрепа му е нужна, за да остане на власт. В опит да не се допускат сериозни намаления на разходите в различни министерства, кабинетът гласува да се увеличат множество такси за социална сигурност, данъка за здравеопазване и ДДС.

Бюджетните дискусии вкараха партията на Нетаняху “Ликуд” в сложни политически сметки след като сондажите на общественото мнение показаха, че доверието към нея пада.

Нови избори са вероятни още през първото полугодие на 2024-а заради множащите се призиви към премиера и към други официални представители на правителството да поемат отговорност за атаките от 7 октомври 2023-а, при които бяха убити 1200 души, а над 100 други бяха взети за заложници.

Компромисът, която направи Нетаняху на 15 януари, беше решението му да съкрати под една трета от т. нар. “коалиционни средства” и 8 млрд. шекела, предоставяни по усмотрение на петте партии на коалиционния кабинет. Финансирането им стана изключително спорно след началото на войната защото то до известна степен е независимо за селищата от Западния бряг и религиозните училища, които не преподават математика и английски.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст