ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Славов за конституционните съдии: От скамейката да облечеш тогата не е лесно

Атанас Славов

Според него, ако Десислава Атанасова бъде избрана за поста, не трябва да си прави отвод по делото за Конституцията

“Освен дългия юридически опит, за Конституционния съд е много важно да има политическа сензитивност, защото голяма част от решенията, които се вземат, са и стратегически политически решения наред с чисто юридическата аргументация”. Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов в ефира на “Би Ти Ви”.

Според него е неслучайно, че за 33 години винаги е имало политици, които буквално от парламента и от Министерски съвет са влизали в Конституционния съд.

„Дали това трябва да е водещ принцип – не, но това е важно за Конституционния съд“, посочи той.

На въпроса дали би ли се подписал до Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов и Делян Пеевски под номинацията на Десислава Атанасова за конституционнен съдия, Атанас Славов заяви, че това е „очевидно парламентарната тактика, избрана от парламентарните групи“.

„Между това да гласуваш и това да подпишеш, няма много голяма разлика. Очевидно тук е търсена символика – тези двама кандидати (Десислава Атанасова и Борислав Белазелков – номинация на ПП) изразяват позицията на парламентарното мнозинство”, смята министърът.

„Нямам никакво съмнение, че буквално от скамейката да влезеш на банката като конституционен съдия, да облечеш тогата, няма да е лесно като личностна трансформация“, коментира Атанас Славов, но изрази убеденост, че всеки добър професионалист може да сложи границата.

Той посочи, че едно от условията да станеш конституционен съдия, е наличието на морални и нравствени качества. По думите му тази оценка се дава от органа, който избира бъдещите съдии – парламентът.

„Появиха се тези, че ако госпожа Атанасова бъде избрана, тя трябвало да си направи отвод по делото за Конституцията, което вече е в Конституционния съд. Аз не съм съгласен с тази теза, няма такова изискване. Много е важно конституционните промени, както бяха приети, да бъдат защитени и от Конституционния съд. Не очаквам г-жа Атанасова да си прави отвод“, заяви министър Славов.

Според него тя ще бъде избрана с монолитно мнозинство. Той обясни предположението си с това, че зад кандидатурата ѝ стоят решения на лидерите на парламентарно представените партии.

“Не споря с българските народни представители, защото през следващите месеци очаквам сериозна подкрепа от тях за Закона за съдебната власт”, посочи още Атанас Славов.

Според него можем да видим политици в затвора, но затова трябват работещи институции на съдебната власт и работеща прокуратура.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст