ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Посланикът на Нидерланидя обсъди бъдещи инициативи в агенцията за инвестиции

Симон ван дер Бург, посланикът на Кралство Нидерландия, посети Българска агенция за инвестиции и разговоря с изпълнителния директор Мила Ненова.

Те са обсъдили бъдещите възможности за организиране на събития и инициативи от взаимен интерес с цел насърчаване на двустранните икономически отношения и бъдещо сътрудничество в областта на научно-развойната дейност.

Поставен бе и акцент върху развитието на приоритетните сектори в българската икономика като автомобилостроенето, електрониката, информационните технологии, иновациите, както и доброто партньорство между двете страни.

До края на първо полугодие 2023 г. сумарната стойност на преките чуждестранни инвестиции на Нидерландия в България възлиза на 8.36 млрд. евро, с което страната се нарежда на първо място по размер на преките чуждестранни инвестиции в България.

Водещи инвеститори в Република България с нидерландско участие са:

-Heineken (Zagorka), хранително-вкусова промишленост, производство на бира

-Jacobs Douwe Egberts, хранително-вкусова промишленост

-Shell, продажба на горива на дребно, търсене и проучване за находища на нефт и природен газ в блок “1-14 Силистар”, доставките на авиационно гориво

-Strypes, част от холдинг ICT group, който е на фондовата борса в Амстердам. Основана е през 2008 година. Работата им е свързана изцяло с международни клиенти, с много предизвикателни проекти и иновативни компании. Като водещ доставчик на софтуерни решения от край до край с 400+ висококвалифицирани разработчици, предлагат решения в областите: управление на ИТ инфраструктура, консултации, дистанционна диагностика, приложения за наблюдение и прогнозна поддръжка, разработка на приложения, модернизация и управление, мобилност и транспорт и цифрова трансформация.

-Philips – Koninklijke Philips N.V. е нидерландска компания, която е сред най-големите световни производители на електроника.

Кралство Нидерландия е един от традиционните и важни търговски и икономически партньори на България.

През 2022 г. износът за Нидерландия е в размер на 1.15 млрд. евро, което представлява 31.7% ръст в сравнение с 2021 година. Вносът е на стойност 2.14 млрд. евро и при 28.6% повишение. Търговското салдо е отрицателно за България, като стокообменът възлиза на 3.28 млрд. евро.

За първо полугодие на 2023 г. двустранния обмен с Нидерландия е в размер на 1.49 млрд. евро, от които износът е на стойност 466 млн. евро, а вносът за 1.03 млн. евро. Регистриран е спад в стокообмена с 16.2 процента на годишна. Намаление има и при експорта – с 25.5%, и при импорта – с 11.2 на сто.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст