ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

След пет години над 30 процента от лекарите ще бъдат на над 70-годишна възраст

Д-р Иван Маджаров

“В момента и през следващите години гасим пожари – кадровата криза, неравномерното разпределение на специалисти в страната, възрастта на медиците. Трябва да осъзнаем, че това, което правим сега, е опит да предотвратим катастрофа след пет-шест години. Тогава повече от 30 процента от лекарите ще бъдат на възраст над 70 години.” Това заяви пред NOVA NEWS председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров.

Към момента половината от общопрактикуващите лекари са над 60-годишни. В централните болнични структури София, Пловдив, Варна и Бургас има подмладяване на кадрите, но в останалите региони – и в болниците, и в медицинските центрове, това не е така. Липсват и достатъчно медицински сестри, каза Маджаров. И добави, че трябва да има промени в обучението на медиците.

“Предстои подписване на анекса към Националния рамков договор. Ще водим преговори с Националната здравноосигурителна каса за новите цени и обеми, съобразени с бюджета. Трябва да направим така, че тези пари да отидат при колегите, които изпълняват медицински дейности”, подчерта председателят на БЛС. По думите му, трябва да има повишаване на цените, “а не с новите пари да заплащаме нови и нови дейности”. В противен случай се натоварват и кадрите, които са все по-малко, а качеството става все по-ниско. Маджаров изтъкна, че инфлацията обуславя и искането за повишаване на цените. И отчете, че има конструктивен диалог между Лекарския съюз и Здравната каса.

Председателят на съсловната организация обясни, че при отсъствие на личен лекар, той може да бъде заместван от всеки дипломиран медик, дори той да не е общопрактикуващ. “Личният лекар трябва да информира, когато ще отсъства, и да посочи в НЗОК кой ще бъде негов заместник. Вариантът, който някои предлагат, е да се затвори кабинетът и да се сложи табела, че пациентът може да посети друг лекар“, допълни той. Но предупреди, че това ще доведе до хаос, тъй като лекарите работят с часове и имат много пациенти. Според Маджаров решението е джипито да има финансовата възможност да си наеме заместник.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст