ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фон дер Лайен: Украйна се нуждае от предвидимо финансиране, за да спечели

фон дер лайен давос

Има риск от умора у съюзниците на Киев пред лицето на руската инвазия, заяви председателката на ЕК

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес, че Украйна се нуждае от “предвидимо финансиране” през 2024 г. и след това, за да спечели войната, но предупреди, че има риск от умора у съюзниците на Киев пред лицето на руската инвазия, предаде Франс прес.

“Украйна може да спечели тази война”, заяви тя от Давос и добави: “Ние обаче трябва да продължим да й даваме средства, за да се съпротивлява”, предаде БТА.

“Украинците се нуждаят от предвидимо финансиране през цялата 2024 г. и след това”, посочи Фон дер Лайен, две седмици преди европейската среща на върха, посветена на финансовата помощ за Киев, която обещава да бъде особено сложна поради заплахите за вето на Унгария.

“Те се нуждаят от постоянни и достатъчни доставки на оръжия, за да защитават страната си и да си върнат териториите”, добави тя.

Като припомни, че през декември Европейският съюз реши да започне преговори за присъединяване на Украйна, Фон дер Лайен посочи, че това ще бъде “историческа стъпка напред” за страната и “отговор на призива на историята” за Европа.

Предупреждавайки за “опитите за дезинформация и за изкривяване на съобщената информация”, които са особено разпространени по въпроса за войната в Украйна, председателката на Еврокомисията се спря подробно на неуспехите, които Москва е претърпяла след началото на офанзивата си преди почти две години, на 24 февруари 2022 г.

 “Русия не постига стратегическите си цели … Русия се провали и в икономическо отношение. Санкциите изолираха нейната икономика от съвременните технологии и иновации”, каза тя.

“И накрая, Русия се провали в дипломатическо отношение”, добави Фон дер Лайен, имайки предвид присъединяването на Финландия към НАТО, която скоро ще бъде последвана от Швеция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст