ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Българската армия вече получава първите нови боеприпаси от “ВМЗ-Сопот”

Министрите на отбраната Тодор Тагарев и на икономиката Богдан Богданов на изслушване в парламентарната комисия по отбрана

Българската армия вече получава първите нови боеприпаси по договора за боеприпаси с “ВМЗ-Сопот”. Обсъжда се и “Терем” да произвежда боеприпаси, стана ясно по време на изслушване на министъра на отбраната Тодор Тагарев в ресорната комисия.

Вече се приема първата партида от обновени боеприпаси, произведени от “ВМЗ-Сопот”, каза Тагарев, като уточни, че: “Трябва да получим новопроизведени и тогава ще освободим още”.

Замяна на стари с нови боеприпаси на стойност около 347 милиона лева беше договорена между Министерство на отбраната с “ВМЗ-Сопот” преди близо 10 месеца. Целта беше “обновяване на военновременните запаси”.

Но експерти обясниха още тогава, че изпращането на старите боеприпаси към “ВМЗ Сопот” е начин България да предоставя боеприпаси на Украйна.

Тагарев каза, че министерството има и друга процедура за обновяване на боеприпасите на армията. Но фирмите не проявили интерес, защото: “Нашите фирми са много заети в момента”.

Но по тази процедура имало изпратени писма с напомняне, че ведомството разполага с няколко десетки милиона лева за обновяване на боеприпаси. Министърът на отбраната информира депутатите, че има вече планове “Терем” да произвежда боеприпаси.

“Търсим възможности за изграждане производствен капацитет вече по-сериозен, не просто една линия, говорим с международни партньори”, посочи той.

Депутатът Ивайло Мирчев призова правителството да прояви малко повече инициатива за бързата замяна на боеприпасите. Аргументът му беше, че ако войната в Украйна приключи “след две години”, страната ни може да изпусне “шанса да се обновят запасите”. И България да плаща за унищожаването на боеприпасите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст