ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Народното събрание не успя да гласува законопроект, внесен от “Възраждане”

Парламент Петър Петров

Депутатите не успяха да гласуват Закона за разкриване на чуждестранните агенти, внесен от “Възраждане”. Той предвижда медии, физически и юридически лица да декларират, ако са получили финансово подпомагане от чужди правителства, фондации, търговски дружества и др., и този регистър да бъде публикуван на сайта на Министерство на правосъдието. 

От парламентарната трибуна се изказваха само вносителите и депутати от ИТН, а на финала те успяха да се скарат помежду си заради обвинението, дошло от Петър Петров от “Възраждане”, че фондация “Светът на Мария”, която подпомага хора с интелектуални затруднения, е финансирана от американската фондация “Америка за България” и е част от неправителствените организации, подписали се срещу законопроекта. 

“Не само тя. Още сдружения са декларирали и са подписали това становище срещу предлагания у нас законопроект за регистрация на чуждите агенти само и единствено с една цел, тъй като ако това се случи, то ще спре техните финансирания”, посочи той. 

Отговорът на създателя на фондацията Гроздан Караджов от ИТН: 

“Заприличвате на онези, които правят черни списъци и организират лов на вещици. Знам, че ви се иска много дълбоко всички, които намерите по списъка, да са отровни. Да, ама не е така и за мен е въпрос на чест, че сме създали тази организация и никога не съм си позволявал да намирам финансиране или да търся дори финансиране от подобен характер”. 

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов нарече “закъсняло” внасянето на закона и обясни, че целта е да се осветли чуждото влияние, прокарвано чрез финансиране на медии и неправителствени организации. Отсъствието на управляващите, напуснали в голямата си част залата още в началото на дебата, обясни така: 

“Вероятно една част от тези, които са напуснали, смятат, че са в конфликт на интереси, имайки предвид, че прокарват чуждо влияние”.

Лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов се закани от парламентарната трибуна, че ще съди депутата Явор Божанков заради въпроса му:

Явор Божанков: 

“Ние можем да им отговорим. Да попитаме господин Йорданов – финансиране от Орлин Алексиев, то отчита ли се някъде, за какво е, брои ли се за чуждо влияние, или то си е вътрешнополитическо, за вътрешна употреба влияние, и така нататък”.

Поради изчерпване на времето за пленарно заседание то бе прекъснато от председателстващия Никола Минчев и до гласуване не се стигна. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст