ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Никола Минчев се отказва от председателското място в НС след ротацията

Никола Минчев

Той ще оглави листата на ПП за евроизборите.

Зам.-председателят на 49-ото Народно събрание и депутат от “Продължаваме промяната-Демократична България” Никола Минчев се отказва от председателското място на парламента, което той трябваше да заеме в резултат на “джентълменското споразумение” с ГЕРБ, и вместо това ще се кандидатира за депутат в Европейския парламент като водач на листата на “Продължаваме промяната”, съобщи “Дневник”, позовавайки се на свои източници.

Решението си Минчев е съобщил на колегите си от ПП във вторник (16 януари). То предстои да бъде официализирано и чрез гласуване от Изпълнителния съвет на партията, когато започне същинската подготовка за вота. Дотогава формацията трябва да вземе решение и дали да участва съвместно с “Демократична България”, като ако двете политически сили се явяват с обща листа, водаческото място на Минчев трябва да бъде одобрено и от органите на “Да, България”, ДСБ и “Зелено движение”.

Засега от партията на Кирил Петков и Асен Василев казват, че ще предложат втората позиция в листата да бъде за представител на “Да, България”. При този сценарий остава неизвестно каква ще бъде реакцията на единственият представител на “Демократична България” в Европейския парламент Радан Кънев от ДСБ, който наскоро заяви в интервю за Би Ти Ви, че не мисли, че неговият “интерес да участва на тези избори подлежи на съмнение”. По неофициална информация от ПП желание за Европарламента са проявили още Даниел Лорер, Калина Константинова, Деница Симеонова, Настимир Ананиев.

Решението на Минчев означава, че при ротацията през март лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ще застане начело на Народното събрание. Досега той е бил само заместник-председател на парламента.

Тъкмо желанието на Атанасов да заеме третия най-висш пост в държавата стана повод за вътрешнокоалиционно напрежение, довело до отказа на Минчев от председателското място. По неофициална информация Атанасов първоначално е имал амбициите да стане конституционен съдия, като в края на миналата година дори сам не отрече възможността да се състезава за поста.

След решението на ПП-ДБ номинациите за регулаторите да не бъдат на политически лица обаче той бил разубеден да се кандидатира за конституционен съдия, а за компенсация му било предложено председателското място в парламента. Така Минчев въпреки възраженията на депутатите от “Продължаваме промяната” бил поставен пред “свършен факт”, посочват източници в коалицията. Първоначално зам.-председателят на парламента бил убеден, че въпросът трябва да се реши чрез гласуване в парламентарната група, но впоследствие се отказал от това си намерение, за да не предизвиква напрежение в коалицията, казват депутати.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст