ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Членството ни в Шенген ще повиши интереса към нас, твърдят от екипа на министър Динкова

Членството на България в Шенген ще повиши значително интереса на чуждестранните туристи към страната ни. Това стана ясно след проведена онлайн работна среща между министъра на туризма Зарица Динкова и туристическите ни аташета в Германия, Полша и Турция, за която съобщиха от пресцентъра на ведомството.

„Ролята на туристическите аташета зад граница е изключително важна за нас. Вие сте проактивната страна на българския туризъм в чужбина. Ние сме екип“, заяви Динкова пред представителите ни в чужбина.

Тихомир Патарински, туристическо аташе в Германия, бе категоричен, че положителният ефект от приемането на България по въздух и вода в Шенген ще се отрази пряко върху 80% от пътникопотока между двете страни, който зависи в голяма степен от въздушния транспорт.

Той подчерта, че отпадането на граничния контрол и повишените мерки за безопасност имат дългосрочен имиджов ефект върху възприемането на България като европейска туристическа дестинация.

Наред с немския пазар, полският – също предлага изключителни възможности за развитие, след влизането ни в шенгенското пространство.

„Очакванията са около 300 000 полски граждани да усетят положителната промяна от влизането ни в Шенген през предстоящия летен сезон. Това ще допринесе за повишаването на доверието в България като туристическа дестинация. Страната ни е най-близката по въздух до Полша дестинация, където полските граждани пътуват за своята лятна почивка“, посочи туристическото ни аташе във Варшава Николай Костов.

Той изтъкна, че отзивите в Полша от облекчаването на пътуванията, от и за страната ни, са положителни.

След приемането на България в Шенген, се очаква чуждестранните туристи, притежатели на шенгенски визи, които посещават Турция и за които няма да има други визови ограничения, също да се възползват от възможността да посетят страната ни. Това сочат данните от югоизточната ни съседка, отбеляза аташето ни там Теодора Таскова.

По думите ѝ, над 80 000 турски граждани, които притежават издадени шенгенски визи ще имат право да посещават България с цел туризъм. Към тази бройка могат да се прибавят и туристите, притежаващи шенгенски визи, които пристигат в Турция от страни извън Европейския съюз, и които, при желание, могат да се възползват от възможността да посетят страната ни като част от съвместни туристически пакети, предвид близостта на Турция с България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст