ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Екоминистърът заяви, че има политическа подкрепа и не се притеснява от ротацията

“Не се замислям за самата, ротация, бих искал да довърша неща, които съм започнал. Нямаме сблъсъци по водените от мен политики. Имам политическа подкрепа в работата си.” Това заяви пред NOVA NEWS министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

“Показваме резултати постоянно, невинаги ги заявяваме, но сега ще изготвим доклад. Един от успехите беше присъствието ни на глобалната конференция за климата. Бяхме забелязани и станахме фактор в европейската и глобална климатична политика. Нашата делегация беше много добре подготвена, организирахме 22 събития. Участвах в европейската позиция на глобалните преговори. Станахме част от програмата за екологично възстановяване на Украйна, коментирахме и въпроса за Черно море”, посочи министърът.

Попов коментира и темата с боклука на София. Той не смята, че въпросът е политически, а че има технологичен и логистичен проблем. По негови думи, заводът за отпадъци би могъл да работи по по-модерни стандарти. “Не е нужно да изграждаме нови и нови депа, просто трябва да се работи с ускорени темпове“, счита министърът. Той поясни, че инсталациите в заводите не се проверяват от екоминистерството, а от самия собственик и агенциите, които се занимават с условията на труд и технологичната адекватност.

По темата за мръсния въздух Попов каза, че България е спечелила делото срещу Европейската комисия, тъй като качеството на въздуха се подобрява по данни на всички станции, проследяващи чистотата. “Продължаваме да бъдем на границата на допустимите норми в някои точки на страната. Технологично България се подобрява, което се отразява и на въздуха. В момента в световен мащаб се дискутира възможността нормите да се затегнат според изискванията на Световната здравна организация. За да можем да ги изпълним, трябва да електрифицираме и транспорта, и отоплението. Това може да се случи много бързо в България“, отчете министърът. И добави, че при ускорена модернизация на транспорта и бита може да се покрият нормите на СЗО за 10 години.

За проблемите с въздуха в Русе Попов каза , че Румъния трябва да отговори на екологичните стандарти и постоянно се водят разговори с властите в северната ни съседка. Работи се върху ново законодателство за миризмите. “Чакам списък от русенци с конкретните искания. Ще изпълним всички, които се отнасят към нас. За останалите ще проведа разговори със съответните институции“, увери екоминистърът.

Той коментира и идеята за зарибяване на Перловската река. “Искам всички градски реки в България да станат чисти и в тях да има риба. Това ще е индикатор и за екологичното състояние на целия речен басейн“, изтъкна Попов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст