ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕСО регистрира първия ВЕИ производител като доставчик на балансиращи услуги

ВЕИ

След успешно проведени преквалификационни тестове, първия ВЕИ производител за доставчик на балансиращи услуги за ръчно вторично регулиране на честотата и обменните мощности е регистриран в Електроенергийният системен оператор (ЕСО). Фотоволтаичната централа, регистриран за доставчик на балансиращи услуги, е с обща инсталирана мощност от 28 MW. 

Предстои да бъде подписан договор за доставка на балансиращи услуги с още един ВЕИ производител с инсталирана мощност от 150 MW, преминал успешно преквалификационен тест за ръчно вторично регулиране на честотата и обменните мощности, съобщиха от системния оператор. 
До края на месец февруари ще бъдат проведен преквалифакационни тестове с още две фотоволтаични централи с обща инсталирана мощност от 172.5 MW за регистрацията им като доставчици на балансиращи услуги. 
Регистрацията на ВЕИ производителите за доставчици на балансиращи услуги ще осигури на Електроенергийния системен оператор повече разполагаеми резервни мощности. Те ще спомогнат за балансиране на електроенергийната система както в периоди на излишък, така и в периоди на недостиг при отпадане на големи конвенционални мощности, когато е наличен достатъчен първичен енергиен ресурс във ВЕИ за балансиране в двете посоки спрямо търговския им график.

Изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев заяви за БТА в края на миналата година, че се очаква през тази година в мрежата да бъдат присъединени още между 1000 и 1500 мегавата новоизградени соларни централи. С това изградените и въведени в експлоатация мощности за производство на соларна енергия ще станат повече от 3000 мегавата в страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст