ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия обяви, че е разрушила сграда в Харков с “френски наемници”

харков руска атака русия украйна
Ройтерс

Вчера Еманюел Макрон обяви, че Франция ще достави на Киев 40 ракети с далечен обсег “Скалп” и “стотици бомби”

Русия заяви, че вчера е атакувала сграда в украинския град Харков, в която са били разположени “френски наемници”, предадоха световните агенции и БТА.

“Вечерта на 16 януари руските въоръжени сили нанесоха прецизен удар по временен пункт за разполагане на чуждестранни бойци в Харков”, съобщи руското министерство на отбраната в “Телеграм”. То уточни, че повечето от бойците са били “френски наемници”.

Според Москва “ударът напълно е унищожил сградата, в която са били разположени наемниците”, и е убил повече от 60 души, а други 20 са били ранени.

Засега тези твърдения не могат да бъдат потвърдени от независими източници, отбелязват АФП и Ройтерс.

От своя страна Украйна съобщи, че вчера вечерта Русия е нанесла удар с две ракети С-300 по Харков, при който са били ранени най-малко 17 души, включително две жени, които са в тежко състояние. Били са повредени и жилищни сгради.

Русия редовно обстрелва Харковска област. Вчера украинските власти обявиха евакуацията на 26 села поради заплахата от нападение на силите на Москва в района.

Москва пое отговорност за нападението, след като вчера Еманюел Макрон обяви, че Франция ще достави на Киев допълнително 40 ракети с далечен обсег “Скалп” и “стотици бомби”. Той добави, че Франция е “в процес на финализиране на споразумение за сигурност” с Киев, подобно на сключеното в петък 10-годишно споразумение между Великобритания и Украйна.

Очаква се Макрон да го обяви по време на посещение в Украйна през февруари.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст