ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Агенция “Пътна инфраструктура” отправя предупреждение заради прогнозата за събота

От Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) апелират шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Прогнозата на метеоролозите за събота, 20 януари, е за обилни валежи от сняг. В Централна Северна и Североизточна България, както и по планинските проходи ще има условия за виелици и навявания.

Областните пътни управления следят прогнозите на синоптиците по райони и заедно с пътноподдържащите фирми предприемат необходимите действия. Превантивно настилките се обработват с химически вещества, сол и пясък, за да се намалят предпоставките за заледявания и хлъзгавост при падане на температурите. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

От АПИ предупредиха, че за повишаване безопасността на движение е възможно да се затворят отделни участъци за почистване. Там, където се налага заради силен вятър, снегонавявания или слаба видимост, трафикът може да се ограничи временно до подобряване на метеорологичните условия. Ако е необходимо, временно е възможно да се спре движението на тежкотоварните камиони в определени участъци, за да може снегорините да почистят трасето и да не се образуват задръствания и да се блокира движението.

Шофьорите трябва да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегопочистващите машини. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на специализираната техника, предупреждават от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст