ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейската комисия възнамерява да блокира покупката на “АйРобот” от “Амазон”

Според The ​​Wall Street Journal, позовавайки се на неназовани информирани източници, антитръстовият отдел на Европейската комисия възнамерява да блокира покупката от “Амазон” (Amazon) на американския производител на роботизирани прахосмукачки “АйРобот” (iRobot). Двете компании се споразумяха за сделка на стойност 1.7 милиарда долара през август 2022 година.

The ​​Wall Street Journal съобщава, че вчера представители на антитръстовата комисия на Европейския съюз са се срещнали с представители на Amazon и са обявили намеренията си.

Още през ноември миналата година Европейската комисия официално изрази загрижеността си относно сделката, която според нея може да ограничи конкуренцията на пазара на прахосмукачки роботи, тъй като Amazon има способността да ограничава продажбите на конкурентите на iRobot на своя пазар, като същевременно насърчава продажбите на iRobot.

До края на миналата седмица Amazon трябваше да представи на Европейската комисия своите възражения и план за действие, който да гарантира запазването на конкуренцията след сделката. Въпреки това, според The ​​Wall Street Journal, Amazon не е успял да изпрати своите коментари в рамките на крайния срок.

Европейската комисия трябва да представи официалното си заключение по сделката до 14 февруари. Представители на Европейската комисия, както и на Amazon и iRobot, все още не са коментирали публикациите в медиите.

След съобщения, че ЕС може да блокира сделката, цените на акциите на iRobot паднаха с 40 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст