ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Най-голямото находище на литий в Азия е открито в Китай

Литий – мек сребристо-бял метал

Китай е открил близо милион тона литиеви руди в Yajiang, югозападната китайска провинция Съчуан, което прави находището най-големият източник в Азия на мономерни литиеви руди от тип пегматит, съобщи Xinhua, цитирайки изявление на Министерството на природните ресурси на страната.

Литият е един от ключовите ресурси, необходими за производството на батерии, слънчеви панели и електрически превозни средства. Китай от своя страна е световен лидер в преработката на литий – на страната се падат около 60 процента от световното производство на литий.

В средата на юли миналата година Международната агенция по енергетика съобщи, че пазарът на метали и минерали, необходими за производството на електрически превозни средства, вятърни турбини, слънчеви панели и други чисти технологии, се е удвоил през последните пет години. В същото време търсенето на литий се е утроило.

Според някои оценки, Китай вече значително изпреварва западните страни по инвестиции в добива на редкоземни елементи, които са необходими за иновативната енергетика и транспорт, производството на полупроводници, военната индустрия и т.н. В началото на юли американската инвестиционна банка Goldman Sachs заяви, че западните страни трябва да инвестират поне 25 милиарда долара в добив на редки земни елементи, за да настигнат Китай в това отношение.

При стандартни условия литият е най-лекият метал и най-лекият твърд елемент. Той е на 35-о място по разпространеност в земната кора. Литият не се среща свободно в природата, а само под формата на йонни съединения, които някога са били основният източник на литий. Металът влиза в състава на повече от 150 минерала.

Литият и неговите съединения имат няколко индустриални приложения включително при производството на топлоустойчиво стъкло и керамика, литиеви смазочни масла, добавка при производство на желязо, стомана, алуминий и литиево-йонни батерии. Тези изделия консумират почти три четвърти от произведения литий.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст