ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Саудитска Арабия все още обмисля присъединяването си към БРИКС

БРИКС

Саудитска Арабия все още обмисля покана за присъединяване към БРИКС, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източници. 1 януари не е крайният срок за вземане на решение, коментират те.

Както изясни един от събеседниците на агенцията, присъединяването към блока дава големи предимства, тъй като неговите членове – Китай и Индия, са най-големите търговски партньори на кралството. „Саудитска Арабия оценява ползите и след това ще вземе решение, има процес в ход“, казва източникът. Той обаче не даде времева рамка за вземане на решение.

Според Ройтерс, Рияд претегля възможностите си на фона на нарастващото геополитическо напрежение между Съединените щати, Китай и Русия, както и „размразяването на връзките на кралството с Пекин“, което вече предизвика безпокойство във Вашингтон. Агенцията твърди, че “въпреки силните си връзки със Съединените щати, Саудитска Арабия по-често следва собствения си път поради опасения, че Вашингтон е по-малко заинтересован от сигурността в Персийския залив, отколкото в миналото”.

През август 2023 г., на 15-ата среща на върха, ръководителите на страните от БРИКС се споразумяха за списък с държави, които трябваше да се присъединят към организацията на 1 януари 2024 година. Списъкът включва Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ. 

На 2 януари арабският държавен телевизионен канал Al-Ikhbariya съобщи, че Саудитска Арабия се е присъединила към БРИКС, но на 16 януари властите на кралството отрекоха това.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст