ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кючюк: Евроизборите правят невъзможно влизането ни в Шенген тази година

Евро депутати Илхан Кючюк
Илхан Кючюк

Европейското членство на Северна Македония основно е в ръцете на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, смята евродепутатът

Изборите за Европейски парламент през юни ще забавят сухопътното влизане на България в Шенген и го правят невъзможно да се случи през 2024 година. Това заяви за БНР във Велико Търново евродепутатът и съпрезидент на Алианса на либералите и демократите за Европа Илхан Кючюк.

През тази година трябва да бъде постигнато съгласие България да получи дата за сухопътно присъединяване към Шенгенската зона през 2025 година. Реално присъединяване сега е невъзможно, заради поредицата от важни избори, които предстоят, коментира Кючюк.

“Ако има оптимисти, които споделят другата визия и ми покажат как това с случва с пътна карта, с конкретни действия – политически, дипломатически, бих се присъединил към тези добри благопожелания, но ако трябва да бъда реалист, ми се струва, че работата през 2024 година е много важна за успеха ни в началото на 2025 година”, коментира евродепутатът.

В навечерието на евроизборите ДПС работи по политически манифест, посочи Илхан Кючюк.

“Как виждаме ролята на България  в ЕС. Безспорно политиката по разширяване ще бъде един от тези аспекти. Демографската политика също е от изключително голямо значение”, обясни той.

Европейското членство на Република Северна Македония основно е в ръцете на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ и тази година е трудно да се говори за напредък в преговорния процес, защото предстоят парламентарни и президентски избори в западната ни съседка, коментира Илхан Кючюк, докладчик към Европейския парламент за Северна Македония:

“Когато има важни избори, каквито са безспорно тези двата, трудно се постига политически компромис”, заключи той. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст