ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рейтингът на ГСДП на Олаф Шолц удари четиригодишно дъно

Олаф Шолц (Ройтерс)
Ройтерс

Рейтингът Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц спадна до най-ниското си равнище за последните четири години, съобщи в. “Билд ам зонтаг”, като се позова на данните от проучване на общественото мнение.

Подкрепа за ГСДП изразяват едва 13% от участниците в анкетата, проведена от социологическа агенция “Инса” по поръчка на “Билд ам зонтаг”. 

Рейтингът на социалдемократите е намалял почти два пъти, откакто спечелиха парламентарните избори през 2021 година с 25,7% от гласовете на гражданите. 

Партия “Зелените/Съюз 90”, която е част от управляващата “светофарна коалиция”, също получава одобрението на 13% от участниците в анкетата. Загубата на подкрепа сред избирателите от 2021 година насам възлиза на два процентни пункта.

На първо място в проучването на общественото мнение се класира опозиционният блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС), за който са готови да гласуват 30 % от анкетираните. На второ място е “Алтернатива за Германия”, която получава подкрепата на 22% от анкетираните. Едва 5% от респондентите заявяват, че ако изборите бяха днес, щяха да дадат гласа си за Свободната демократическа партия (СвДП). “Левите” пък получават 3%,  което е под минималния праг за влизане в Бундестага, а новоучреденият “Алианс на Сара Вагенкнехт” отбелязва резултат от 7 %.

Общият рейтинг на трите партии от управляващата коалиция (ГСДП, “Зелените/90” и СвДП) в момента възлиза на 31%.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст