ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 22 януари 2024 г.

Инвестициите у нас нарастват с два милиарда до 7 млрд. лева през 2023 година

Отчитаме най-високия ръст на преките чуждестранни инвестиции за последните 12 години в България. Само за периода януари – ноември миналата година те са в размер на 7 млрд. лева. Увеличението е с близо 2 млрд. лева повече спрямо същия период на 2022 година. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на среща с Кристоф Дебюс, главен финансов директор на германската компания Flix и Петър Банков, директор на Глобалния център за услуги на компанията у нас. На срещата са обсъдени бъдещите планове за разширение на германската компания в България.

Министър Богданов изтъкна, че страната ни е добро място за инвестиции и бизнес развитие. „България се превръща в център за развойна дейност в региона. Разполагаме с доказан инженерен капацитет и все повече компании проявяват интерес да открият именно R&D и експертни центрове у нас“.

ЕС надгражда икономическата си сигурност, за да се защити от конкурентите

Европейският съюз ще предприеме поредната стъпка за утвърждаването си като глобална сила, която може да се възползва от възможностите на огромния си единен пазар и да противодейства на амбициозните и агресивни мерки на Пекин, Москва и дори Вашингтгон. Европейската комисия щяла да представи на 24 януари предложение с правила, целящи да разширят правомощията й да упражнява надзор и дори да блокира чуждестранни инвестиции във важни сектори, включително и от контролирани от задгранични собственици в рамките на блока. Предвижда се и създаването на фонд за стимулиране и ускоряване на развитието на технологиите, които могат да служат както за военни, така и за цивилни цели, твърдят репортери на агенция “Блумбърг”, които са видели проекта на плана.

Пандемията от КОВИД-19 и войната на Русия срещу Украйна извади на показ прекалената зависимост на ЕС от доставки от други държави, както и трусовете в търговския обмен с партньори, които не споделят ценностите на общността. Това насочи вниманието към необходимостта от защита на икономическата сигурност на блока, която да защитава доставките на вносни технологии и същевременно да гарантира, че конкурентите няма да овладеят контрола над стратегически индустриални области.

Амбицията е на 6 март да имаме готов кабинет, заяви Денков

Премиерът Николай Денков заяви, че очаква в близките дни да започнат разговорите с вицепремиера Мария Габриел за състава на кабинета след ротацията, като целта е той да е готов на 6 март. Денков поясни, че в момента двамата „оглеждат” изпълнението на програмата.

“Някои от министрите действително се умориха от непрекъснатите нападки. В огромното болшинство от случаите – не особено справедливи, често и злонамерени. Проф. Христо Хинков каза, че не иска да продължи. Всяка смяна е доста рискова, ако няма готов човек”, посочи премиерът.

На финален етап сме за оценката на министрите, обяви Мария Габриел

Оценката за работата на правителството ще бъде готова до дни. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в отговор на въпрос за ротацията, която се очаква в началото на март. 

“Ние сме на финален етап от оценката на работата на всеки един от министрите. Анализът показва до каква степен са изпълнени задачите.”

СГС разреши на прокуратурата да издаде европейска заповед за арест на Цветан Василев

Цветан Василев

Софийският градски съд (СГС) разреши на прокуратурата да издаде европейска заповед за арест за банкера Цветан Василев. Тя е във връзка с образувано ново досъдебно производство за пране на пари по отделени материали от мегаделото “КТБ”. 

Според съда, макар да няма опасност Василев да извърши престъпление, има опасност да се укрие. 

Освен това обвиненията срещу мажоритарния собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка са тежки и се наказват с лишаване от свобода до 15 години. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст