ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Израел не прие предложението на Хамас за прекратяване на огъня и размяна на заложници

нетаняху

Израел не е съгласен да прекрати военните действия в ивицата Газа в замяна на освобождаването на заложници, държани от палестинското движение Хамас. Това съобщи NBC, позовавайки се на дипломатически източници.

“Повечето детайли са договорени. Препятственото е, че Израел не е съгласен на постоянно прекратяване на огъня”, цитира публикацията неназован дипломат от трета страна, участваща в преговорите.

Представители на Съединените щати, Египет и Катар, както е посочено от NBC, насърчават сделка за освобождаване на около 130 заложници, задържани в Ивицата Газа. Хамас изисква в замяна Израел да прекрати военните действия, да изтегли войските си от ивицата Газа и да освободи голям брой палестински затворници. Както отбелязва телевизионният канал, разглежданата сделка предвижда освобождаването на заложниците в рамките на 30 дни.

По-рано The Wall Street Journal съобщи, че САЩ, Египет и Катар настояват Израел и Хамас за нова сделка за освобождаване на заложниците. Според плана, Хамас първо ще освободи всички цивилни заложници, а Израел ще отговори, като освободи няколкостотин палестински затворници, изтегли силите си от градовете на анклава, гарантира свобода на движение в ивицата Газа и позволи удвояване на доставките на хуманитарна помощ. 

Втората част от сделката включва Хамас да освободи израелски войници в замяна на палестински затворници. Третата част от плана включва освобождаването на израелските военни – в замяна на това израелските отбранителни сили ще трябва да изтеглят част от силите си от анклава.

Роднини на израелски заложници опънаха палатки пред къщата на Нетаняху

Роднини на израелски заложници, задържани в ивицата Газа, разпънаха палатки в неделя вечерта пред дома на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Йерусалим, настоявайки за незабавно споразумение с радикалното палестинско движение Хамас за освобождаването на затворниците. Това съобщава вестник The Times of Israel.

По негова информация, поставянето на палатки на улица Газа в Йерусалим, където живее Нетаняху, е било предшествано от малък митинг, чието основно искане е незабавно сключване на споразумение с Хамас за освобождаване на заложниците. Край палатките има поставени транспаранти с искане затворниците да се приберат възможно най-бързо. „Ние обичаме децата си повече, отколкото мразим Хамас“, гласи един плакат.

Както се посочва от Форума на семействата на заложници и изчезнали лица, протестиращите възнамеряват да останат в палатки, докато „премиерът не се съгласи на сделка за връщането на заложниците“.

Няколко часа по-рано Нетаняху пусна видеообръщение, в което отхвърли исканията на Хамас за прекратяване на военната операция в ивицата Газа и изтегляне на израелските войски оттам в замяна на освобождаването на всички заложници. Правителственият ръководител подчерта, че боевете ще продължат „до пълна победа“, което предполага премахването на Хамас. Той увери, че освобождаването на всички заложници остава приоритет за израелските власти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст